Finland investeert 844 miljoen in Nokia

Dit artikel delen:
Investering dollar groei

De investeringstak van de Finse staat, Solidium, heeft 844 miljoen euro gestoken in Nokia dat in het Scandinavische land zijn roots heeft. Hiermee verkrijgt de overheid een aandeel van 3,3 procent in het bedrijf. Solidium gaat vooralsnog niet plaatsnemen in de directie van Nokia, maar overweegt dit wel voor de toekomst.

Het merendeel van de aandelen van de voormalige mobieltjespionier zijn in handen van buitenlandse investeerders. Drie Finse pensioenfondsen hebben bijvoorbeeld gezamenlijk minder dan drie procent van de aandelen in handen. De grootste aandeelhouder is de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock. Met de investering van de Finse staat hoopt de onderneming de moeilijke tijden het hoofd te bieden.

Sombere tijden

Recente artikelen over :

Nokia zit al geruime tijd in moeilijk vaarwater. Om de achteruitgang het hoofd te bieden verkocht de Finse onderneming de mobiele-telefoontak al aan Microsoft, die deze verlieslatende tak inmiddels al weer  heeft afgestoten. Op dit moment werken zo’n 6300 Finnen voor het bedrijf. Nokia heeft over 2017 een omzet gedraaid van 23,2 miljard euro, dat is drie procent minder dan in 2016. Het bedrijf hield daar onder de streep wel 1,9 miljard euro nettowinst aan over. Met dank aan een eenmalige patentvergoeding van Huawei.

De resultaten zijn bijna volledig op het conto te schrijven van de afdeling Nokia Technologies, waar het bedrijf veel nieuwe licentieovereenkomsten kon afsluiten. In alle andere afdelingen, inclusief Netwerk en Breedband daalde de winst fors, ondanks de eenmalige patentvergoeding van het Chinese Huawei van 210 miljoen euro.

Nokia verwacht voor 2018 dat de markt voor netwerkapparatuur verder zal krimpen. Alleen in de VS zou er een hogere vraag kunnen zijn, denkt het bedrijf. De netwerkindustrie, geleid door Huawei, Nokia en Ericsson, heeft het moeilijk, nu de vraag van telecomoperatoren naar 4G-apparatuur daalt, terwijl de vraag naar 5G pas volgend jaar echt op gang zal komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-15T11:09:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.