Winst Huawei groeit ondanks Amerikaanse boycot

Dit artikel delen:
Huawei

Een sterke groei op de smartphone-markt en een stijgende binnenlandse vraag hebben de nettowinst van smartphone- en netwerkproducent Huawei een fikse boost gegeven

Op een jaaromzet van 78 miljard euro puurde het Chinese concern een nettowinst van iets meer dan zes miljard euro. Die omzet steeg met 15,7 procent ten opzichte van vorig jaar, de winst ging er met ruim 28 procent op vooruit.

‘We zijn op een nieuwe tocht’, zegt Ken Hu, ceo bij Huawei. ‘Kansen en uitdagingen duiken sneller op dan ooit tevoren en voortdurend innoveren is de enige manier om het spel voor te blijven. In de komende tien jaar zal Huawei de investeringen in technologische innovatie blijven verhogen door elk jaar meer dan tien miljard dollar te steken in research en development.’

Huawei behaalde in 2017 38,5 miljard euro omzet in de telecommarkt (+2,5 procent op jaarbasis) door het maximaliseren van het bestaande netwerk van telecomaanbieders en nieuwe kansen te benutten in bijvoorbeeld video, IoT en cloud-markten. De enterprise-business van Huawei innoveerde op het gebied van cloud, big data, campusnetwerken, datacenters en IoT, waarbij de oplossingen voor een reeks verticale industrieën zijn toegepast. De omzet daar bedroeg zeven miljard euro, een toename van 35,1 procent ten opzichte van 2016. De consumententak tenslotte was goed voor bijna 31 miljard euro omzet (+32 procent). In totaal verscheepte het bedrijf 153 miljoen smartphones.

Enige minpunt in het verhaal zijn de Verenigde Staten, waar Huawei een omzetdaling van 11 procent noteerde. Verschillende Amerikaanse overheidsinstanties raadden bedrijven en consumenten af om Huawei-apparaten te kopen omdat het bedrijf nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid. Amerikaanse retailers als onder meer Best Buy weigeren sindsdien om Huawei-telefoons in de rekken te leggen.

De Amerikaanse omzetdaling wordt echter goedgemaakt door een sterke sprong op de Chinese thuismarkt. Daar wist Huawei zijn omzet met 29 procent op te krikken.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-03T10:46:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.