Smartphones knopen weer aan met groei

Dit artikel delen:
Inloggen met gsm

De verkoop van smartphones is, na een negatief kwartaal, opnieuw gestegen. Dat zegt het marktonderzoeksbureau Gartner. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2017 gingen er in de eerste drie maanden van dit jaar 1,3 procent meer mobieltjes over de toonbank.

Bijna 384 miljoen telefoons werden er in het eerste kwartaal van dit jaar verkocht, tegenover 378,5 miljoen in 2017. De vraag naar dure high end-telefoons blijft echter zwak, zegt Gartner, omdat er voor eindgebruikers te weinig redenen zijn om te upgraden. Goedkopere modellen (onder de 150 dollar) deden het beter omdat in dat segment de kwaliteit sneller verbetert.  

Ook in China heeft de vraag zich nog altijd niet helemaal hersteld, wat zijn weerslag heeft op Chinese merken als Oppo en Vivo die meer dan 70 procent van hun verkopen op de thuismarkt realiseren.

Toch kunnen de Chinezen het hun concurrenten nog altijd knap lastig maken. Gartner noemt specifiek Samsung als een merk dat het lastig heeft, nu steeds meer Chinese bedrijven voet aan de grond krijgen in Europa en Zuid-Amerika. De uitdaging voor Samsung is om de gemiddelde prijs van zijn mobieltjes op te trekken en toch de concurrentie aan te gaan met de Chinezen, schrijft Gartner.

Apple kwam er beter vanaf, met een verkoopgroei van 4 procent jaar op jaar. Toch is Gartner kritisch voor het Californische bedrijf en noemt het de groei ‘lager dan verwacht’. Apple zal voor zijn volgende generaties iPhones een stevig tandje moeten bijsteken, om de vraag in de toekomst hoog te blijven houden, aldus Gartner.

De grote winnaars van dit eerste kwartaal zijn volgens Gartner Huawei en Xiaomi. Die eerste liet 18,3 procent groei optekenen en begint qua verkoop stilaan in de buurt van Apple te komen. Of dat in de toekomst zo zal blijven, zal vooral afhangen of het bedrijf ook een vuist kan maken in Zuidoost-Azië en of het zijn zakelijke akkefietjes in de VS kan oplossen. Dat land heeft de verkoop van Huawei-telefoons verboden wegens bezorgdheid over spionage.

De goede cijfers van Huawei verbleken echter bij Xiaomi, dat liefst 124 procent meer afzet mocht vieren en daarmee de vierde grootste gsm-fabrikant ter wereld wordt.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-30T09:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.