Overheid trekt stekker uit Astrid

Dit artikel delen:

De Belgische hulp- en veiligheidsdiensten stoppen op termijn met het gebruik van Astrid, het aparte gsm-netwerk dat zo’n twintig jaar geleden voor hen op poten werd gezet. Meer dan zeventigduizend politiemensen, brandweerlieden, ambulanciers en andere gebruikers verhuizen naar de gewone gsm-netwerken. Dat schrijft De Tijd.

De beslissing om Astrid af te bouwen werd genomen door minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) en minister van Telecom De Croo (Open VLD) en komt omdat het netwerk minder en minder aan de noden voldoet. Het netwerk is immers vooral op spraak- en sms-berichten voorzien. Als hulpdiensten bijvoorbeeld beeldmateriaal van drones of bodycams wil doorsturen, moet ze overstappen naar een ander, sneller en betrouwbaarder, netwerk.

Ruimte maken op de bestaande netwerken voor de hulpdiensten kost geld en ruimte, de regering gaat de operatoren verplichten om daar zelf voor op te draaien. Dat gebeurt naar aanleiding van de nieuwe veiling van frequentiebanden. Er zijn onder meer investeringen nodig in software en netwerkapparatuur, bijvoorbeeld om groepsgesprekken tussen politiemensen mogelijk te maken. De overheid zal wel in de kosten tussenkomen als er ‘bijzondere maatregelen’ nodig zijn, bijvoorbeeld het plaatsen van extra masten.

Het Astrid-netwerk heeft er een bewogen en dure geschiedenis opzitten. Het heeft in de loop van de jaren honderden miljoenen euro’s gekost. Regelmatig kreeg het ook stevige kritiek, bijvoorbeeld na de aanslagen in Brussel toen het systeem urenlang uitviel.

De overstap van Astrid naar de gewone gsm-netwerken is een geleidelijk proces dat vijf tot tien jaar kan duren, tot zolang blijft de regering erin investeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-03T09:59:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.