‘Softbank gooit hardware Huawei eruit’

Dit artikel delen:

Het Japanse Softbank verwijdert alle Huawei-hardware uit zijn mobiele netwerken. Dat doet het bedrijf uit angst voor spionage en beveiligingslekken. Na de Japanse overheid keert nu ook een Japans techconglomeraat de Chinezen de rug toe.

Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei. Apparatuur voor het 4G-netwerk van de telecomtak van Softbank wordt vervangen door hardware van Ericsson en Nokia, schrijft de krant.

Het besluit om het gebruik van Huawei-netwerkapparatuur te staken, zou voortkomen uit angst voor datadiefstal, het platleggen van de systemen door de Chinese overheid en andere risico’s door inmenging van de Chinese overheid via de systemen van Huawei. Binnen vijf jaar moet alle apparatuur vervangen zijn. Volgens Nikkei is Softbank de enige Japanse telecomaanbieder die Huawei-apparatuur gebruikt.

Eerder zei de Japanse overheid de samenwerkingen met het Chinese techbedrijf te staken. Volgens de zakenkrant investeerde Softbank in de boekjaren 2015 en 2017 omgerekend bijna 60 miljoen euro in basisstations van haar mobiele netwerk. Daarvan ging ongeveer 16 miljoen euro naar Huawei. Het besluit van Softbank om de samenwerking te staken, betekent volgens Nikkei een enorme financiële strop voor het bedrijf.

Het houdt niet op voor Huawei

Softbank zou deze stap zetten nadat de Japanse overheid deze week de samenwerkingen met Chinese techleveranciers aan banden legde. Daarmee volgt het bijvoorbeeld de VS dat Chinese techreuzen als Huawei en ZTE  ook uitsluit bij opdrachten voor de overheid. Ook overheden in Groot-Brittannië en Australië kondigden aan om samenwerkingen met de Chinezen te staken. Het gaat in die gevallen om 5G-projecten.

Onlangs werd de financiële topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou, op verzoek van de VS opgepakt in Canada. Dat gebeurde na een verzoek van Amerika. Daar wordt Wanzhou beschuldigd van het schenden van handelsverdragen met Iran. Inmiddels is zij op borgtocht vrij.

De Nederlandse overheid kondigde eerder aan de positie van Chinese bedrijven waaronder techbedrijven te onderzoeken. De netwerken van KPN en T-Mobile Nederland beschikken over netwerkapparatuur van het Chinese bedrijf en er lopen verschillende 5G-pilots met systemen van Huawei.    

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-13T12:05:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.