Telco’s vrezen hogere energierekening door 5G

5G

Telecomoperators voorzien dat de toekomstige vraag naar 5G-verbindingen leidt tot een fors hogere energierekening. Ze verwachten dat de energiekosten met 150 tot 170 procent zullen stijgen doordat 5G-netwerkapparatuur fors meer energie verbruikt.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse netwerkdienstverlener Vertiv in samenwerking met 451 Research. De onderzoekers verwachten dat de grootste toename plaatsvindt in macro-, node-, netwerk- en datacentergebieden. De cijfers zijn gepresenteerd tijdens het World Mobile Congres in Barcelona.

5G-technologie biedt een hogere snelheid en grotere bandbreedte en daardoor ontstaan allerlei nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor mobiel dataverkeer. Over het algemeen zijn telecomaanbieders enthousiast, maar er zijn ook zorgen rondom de implementatie van die nieuwe technologie. Zo vreest 90 procent van de telecomoperators dat de energierekening fors zal stijgen, doordat de ondersteuning van 5G-verbindingen flink meer stroom verbruikt. Ze verwachten dat de energiekosten in 2026 met 170 procent zijn gestegen.

Overigens verwacht het merendeel van de telecomoperators dat het 5G-tijdperk pas echt van start gaat in 2021. Pas dan zal in alle landenregio’s van de ondervraagde aanbieders een 5G-netwerk zijn opgetuigd. 88 procent van de respondenten plant de inzet van 5G in de periode 2021-2022.

Energieverbruik 5G

Bij de voorspelling over het energieverbruik van 5G-netwerken in het jaar 2026 moet de kanttekening worden gemaakt dat allerlei partijen bezig zijn om nieuwe antennetechnologie te ontwikkelen die de data-overdracht energiezuiniger moet maken. Zoals tests met nieuwe 5G-antennetechnologie door TU Eindhoven en NXP. Die toepassing moet energiebesparend werken door uit te gaan van een richtingsbepaling voor het te versturen signaal.

Bovendien is zeven jaar vooruitkijken in de ict een erg lange periode. Feit blijft dat telecomaanbieders nu al kritisch kijken naar het energieverbruik van 5G en de gevolgen voor de energierekening.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-28T11:53:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.