Apple en Qualcomm begraven strijdbijl

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De patentenoorlog tussen Apple en Qualcomm krijgt een verrassende wending: de kemphanen staken alle rechtszaken en gaan opnieuw langdurig samenwerken. Intel kondigt aan dat het daardoor stopt met alle ontwikkelingen rond 5G-modems voor smartphones.

Onder de nieuwe regeling zijn Apple en Qualcomm overeengekomen dat Apple een niet nader genoemd bedrag betaalt aan Qualcomm en weer patentlicenties gaan afsluiten. Die samenwerking loopt alvast zes jaar en is tot acht jaar uit te breiden. Qualcomm zal ook opnieuw modemchips leveren voor de iPhone. Alle nog lopende rechtszaken worden meteen opgeschort.

De zaak rond Apple en Qualcomm begon in 2017 en draait rond licentiebetalingen die Apple aan Qualcomm moet betalen en die volgens de smartphonefabrikant te hoog zouden zijn. Ook overheidsregulatoren (waaronder de Amerikaanse Federal Trade Commission) hebben rechtszaken tegen het bedrijf aangespannen omdat het zijn marktpositie zou misbruiken. Qualcomm is daarvoor veroordeeld tot het betalen van miljoenen dollars aan boetes.

De laatste maanden echter leek het tij voor Qualcomm te keren. Zo kreeg het bedrijf bijvoorbeeld gedaan dat in Duitsland en China bepaalde iPhones uit de winkels werden gehaald wegens patentschendingen en won het ook een rechtszaak in de VS rond de hoge prijzen die het vraagt voor zijn patenten. Toch was een definitieve zege nog lang niet zeker: in een andere, voorlopige, uitspraak, werd Qualcomm vorige maand nog veroordeeld tot het betalen van een miljard dollar schadevergoeding aan Apple.

Voor Intel, dat al enkele jaren modems aan Apple levert, is de schikking tussen de twee bedrijven geen goed nieuws. Nu het een van zijn belangrijkste potentiële klanten is verloren, kondigt het aan dat het stopt met de ontwikkeling van 5G-modems voor gsm’s. Zijn 4G- en 5G-modems voor pc’s en iot zouden eventueel nog verder doorontwikkeld kunnen worden, laat Intel weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-17T10:13:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.