Industrie sterk geïnteresseerd in 5G

Dit artikel delen:
5G

Veel industriële bedrijven zien in 5G een hefboom voor de digitale transformatie en willen graag binnen de twee jaar na de introductie van de technologie gebruikmaken. Heel wat bedrijven willen zelfs private 5G-vergunningen aanvragen om de invoering te bespoedigen.

Een en ander komt naar voor in een bevraging van Capgemini bij meer dan 950 industriële bedrijven en telcos uit twaalf landen, waaronder België en Nederland. Daaruit blijkt dat driekwart van de kaderleden van industriële bedrijven 5G als een sleuteltechnologie ziet. 5G moet daarbij enkel nog ‘de cloud’ voor zich dulden, maar laat wel ‘ai en machine learning’ achter zich. De flexibiliteit en betrouwbaarheid van 5G moeten de uitdagingen op het gebied van connectiviteit oplossen en kunnen mee toekomstige business cases vormgeven, zo klinkt het.

Veel bedrijven willen dan ook zo snel mogelijk op 5G overstappen, liefst binnen de twee jaar na de introductie. Vooral in Italië, Frankrijk en Canada is de honger groot: daar wil meer dan een kwart van de bedrijven al binnen het jaar met 5G aan de slag. In Nederland en België is dat respectievelijk twintig en dertien procent. Na twee jaar stijgen die cijfers naar 45 en vijftig procent. Vooral bij zeer grote bedrijven (met een omzet boven de tien miljard per jaar) is er veel animo voor de technologie.

Een derde van alle industriële bedrijven wil ook eigen private 5G-licenties aan te vragen. Bijna de helft zegt hierin geïnteresseerd te zijn. In België zegt ongeveer 30 procent interesse te hebben, in Nederland 33 procent.

Kostenbesparingen

Waarom 5G zo in de kijker loopt, is snel uitgelegd. Iets meer dan de helft van de ondervraagden ziet veiligere operaties (54) en 52 procent hoopt op kostenbesparingen. Geciteerde business cases zijn onder meer real time edge analytics, videosurveillance, het op afstand controleren van productie en ar en vr. Voor die voordelen willen de bedrijven ook in de buidel tasten: 72 procent wil meer betalen voor hogere breedbandsnelheid en hogere capaciteit. Bij de telecomoperatoren denkt echter maar 54 procent van de ondervraagden dat hiervoor een meerkost kan aangerekend. Over hoe het business model voor 5G er moet uitzien, is dus het laatste woord nog niet gezegd, besluit Capgemini.

De volledige studie kan hier gedownload worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-06T15:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.