‘Brussels 4G-netwerk nadert verzadiging’

Dit artikel delen:

Met de huidige stralingsnormen en het strenge vergunningenbeleid loopt het Brusselse 4G-netwerk in 2022 helemaal vast. Dat blijkt uit simulaties van de technologiefederatie Agoria waarover de krant Le Soir bericht. De eerste tekenen zijn nu al zichtbaar.

'De huidige normen in Vlaanderen en Wallonië laten niet toe om de groei in data- en spraakverkeer op te vangen en 5G uit te rollen', zo klinkt het bij Agoria. In Brussel (dat zowat de strengste stralingsnormen ter wereld heeft) is de situatie nog precairder, waarschuwt de federatie. Tegen 2022 verwacht Agoria een ‘data-file’ over het volledige Brusselse grondgebied. Nieuwe antennes bijplaatsen is moeilijk in de hoofdstad door het strenge urbanistische beleid en omdat veel eigenaren van gebouwen er niet happig op zijn.

Een anonieme netwerkingenieur die bij een telecomoperator werkt, zegt in Le Soir dat in bepaalde Brusselse wijken de opstoppingen nu al zichtbaar zijn, voornamelijk rond het Zuidstation. Nieuwe frequenties activeren zou helpen, maar dan worden de stralingsnormen van 6 volt per meter overschreden. Een andere oplossing is het zendvermogen van op 2G en 3G te verlagen, maar dat is dan weer slecht nieuws voor mensen die nog geen 4G-telefoon hebben.

De Brusselse politici neigen steeds meer naar een versoepeling van de stralingsnormen, al staat bijvoorbeeld de partij Ecolo er niet bepaald om te springen. In het regeerakkoord van de nieuwe Brusselse regering is er van een verhoging naar 14,5 volt per meter (die door de vorige regering werd aangekondigd) geen spoor meer te vinden. De internationale norm ligt op 41,2 volt per meter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-29T10:22:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.