Toyota plaatst ai-assistent in nieuwe concept-auto

Dit artikel delen:
LQ concept car zelfrijzend autonoom

De Japanse autoconstructeur Toyota kondigt de LQ aan, een concept car die gebruikmaakt van geavanceerde technologie. De LQ kan verregaand autonoom rijden en is voorzien van Yui, een interactieve, kunstmatig intelligente assistent die leert van de bestuurder en moet zorgen voor een gepersonaliseerde rijervaring.

De LQ is de opvolger van Toyota’s concept car Concept-i, die voor het eerst op de Consumer Electronics Show van 2017 was te zien. De technologie voor autonoom rijden die Toyota in de Yui en de LQ toepast, is ontwikkeld in samenwerking met het Toyota Research Institute (TRI).

Yui zorgt voor een gepersonaliseerde mobiliteitservaring die is afgestemd op de stemming van de bestuurder en zijn mate van alertheid. Alle contact tussen de kunstmatige intelligentie en bestuurder verloopt via interactieve gesprekken. Daarmee zijn bijvoorbeeld de functies van de bestuurdersstoel, die helpen zijn alertheid te verhogen en de stress te verlagen, te bedienen, evenals de verlichting in de auto, de airco, geuren in het interieur en andere interacties tussen chauffeur en auto.

Yui is ook in staat om op basis van de voorkeuren van de bestuurder en de omstandigheden muziek te kiezen en af te spelen en om realtime informatie te geven over onderwerpen die de bestuurder interesseren. Verder kan de wagen autonoom rijden op het zogenaamde SAE Niveau 4. Dat is het tweede hoogste niveau, een stap verwijderd van een auto die in alle omstandigheden zelf kan rijden, sturen en beslissingen nemen zonder interventie van de chauffeur.

Future Expo

De LQ wordt gepresenteerd aan het publiek in de speciale tentoonstelling Future Expo, op de komende Tokyo Motor Show, die plaatsvindt van 24 oktober tot en met 4 november. Verder kondigt Toyota de Toyota Yui Project Tours 2020 aan. Dat is een evenement van juni tot en met september 2020, waarvoor het publiek zich kan inschrijven voor testritten met de LQ en een kennismaking met Yui. Via een smartphone-app kunnen belangstellenden zich aanmelden en aangeven wat hun voorkeuren en interesses zijn. Op basis daarvan selecteert Toyota bezoekers voor een proefrit met de LQ en Yui.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-14T13:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.