Orange introduceert sms-opvolger RCS

Dit artikel delen:

Orange is de eerste Belgische telecomoperator die rich communication services (RCS) introduceert. De standaard moet op termijn de opvolger worden van het gekende sms.

Orange lanceert de dienst onder de naam Chat Messages. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig tekstberichtjes, maar ook foto’s, video’s, documenten en locatiegegevens met elkaar delen. De berichten worden niet over het gsm-netwerk gestuurd, maar via ip, dus over de wifi of mobiele dataverbinding. Ze worden op die manier dus ook van de databundel van de gebruiker afgetrokken. Sms en mms zijn bij Orange gratis.

RCS biedt ongeveer dezelfde functionaliteit als Whatsapp of Facebook Messenger, maar zit sowieso ingebakken in de standaard-sms-app van Android (vanaf Android 8.1). Daarmee lijkt het een beetje op het iMessage-systeem van Apple. 

RCS bestaat al meer dan tien jaar, maar de standaard werd nooit breed geïmplementeerd. Sinds enkele jaren heeft Google de ontwikkeling en marktintroductie naar zich toe getrokken. Dat het systeem zo oud is, blijkt uit het feit dat het geen end-to-end-encryptie toelaat. Berichtjes zijn dus niet versleuteld. Google zegt daar aan te werken. 

RCS werkt alleen als zowel verzender als ontvanger klant zijn van een operator die het systeem ondersteunt. Is dat niet het geval, dan worden de berichtjes als sms verstuurd. In België biedt voorlopig alleen Orange dit aan. In de krant De Standaard zegt Telenet ‘eraan te werken’, Proximus kijkt de kat uit de boom. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-08T11:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.