Toekomstbeeld 5G is diffuus

CES 2020

Dit artikel delen:

5G gaat weinig betekenen voor virtual reality en we gaan niet buiten de deur rondlopen met een vr-bril op ons hoofd. Dat is iets voor thuis. Ben Arnold van marktonderzoeker NPD zegt dit tijdens een toespraak op de technologiebeurs CES in Las Vegas. Centraal in zijn presentatie staat de impact die 5G gaat hebben op technische ontwikkelingen.

Augmented reality (ar) waarbij een laagje informatie over het beeld van de smartphone wordt gelegd, kan daarentegen wel profiteren van 5G. Bij het navigeren door een stad kan het prettig zijn heel snel locatie-gebonden informatie te krijgen. 5G maakt ook bijvoorbeeld de inzet van camera’s mogelijk die een diepte-effect geven. Verder kan 5G een licht herstel teweegbrengen in de verkoop van drones. Maar deze opleving is niet zo krachtig dat de markt weer op het oude niveau terugkeert. 

Arnold gelooft ook niet dat 5G veel impact krijgt op het smart home. Daarom is het volgens hem niet zinvol om apparaten in de keuken of elders in huis, van 5G-connectiviteit te voorzien. ‘Een koelkast heeft genoeg aan 4G om orders door te geven aan een online-retailer als bepaalde voorraden op zijn’, zegt hij. 

5G gaat ook niet de grote meerderheid van bedrade internetverbindingen in huis vervangen. Een mogelijke uitzondering wordt gevormd door afgelegen landelijke gebieden. Arnold doelde daarbij op dunbevolkte streken in Amerika waar geen breedband beschikbaar is.  

Ziekenhuis

"Op de fabrieksvloer gaat 5G zeker impact krijgen"

Ook het opereren van patiënten op afstand blijft een marginaal gebeuren. Arnold denkt dat patiënten toch liever naar een ziekenhuis komen. Zorg op afstand heeft daarentegen betere kansen, aldus de NPD-analist. Gezondheidszorg en tele-medicatie via 5G kunnen wel hun plaats krijgen. De toekomst hiervan is lastig te voorspellen. Veel hangt af van waar de applicatieontwikkelaars mee komen.  

Op de fabrieksvloer gaat 5G zeker impact krijgen. 5G laat het toe veel sensoren in een bepaald gebied aan het netwerk te koppelen. Bovendien reageert het netwerk aanzienlijk sneller. De vertraging is minimaal. 5G wordt ook een integraal onderdeel van smart cities. Zelfrijdende auto’s profiteren van de ‘low latency’.  

NPD is optimistisch over de invloed die 5G krijgt op de verkoop van nieuwe smartphones en tablets. Hoewel de meeste toepassingen voldoende hebben aan 4G-snelheid, gaat de consument 5G zeker omarmen. Dit komt niet in de laatste plaats door de grote marketingcampagnes waarmee de komst van 5G gepaard gaat. Bovendien heeft het publiek al jaren voor de komst van 5G gehoord van deze nieuwe technologie. Dat heeft de consument nieuwsgierig gemaakt. Veel mensen hebben de laatste jaren de vervanging van hun smartphone uitgesteld. Gemiddeld is die periode thans 33 maanden in de VS. De introductie van 5G stimuleert de vervangingsvraag, aldus Arnold. Ook mobile gaming gaat van 5G profiteren. Veel games worden in de cloud gespeeld. Snelle connectiviteit vergroot het spelplezier.   

Al met al is het beeld gemengd. 5G heeft zeker impact, echter op een beperkt aantal terreinen. Maar volgens de NPD-analist kan het perspectief gunstiger worden als ontwikkelaars baanbrekende applicaties weten te verzinnen. In een forumdiscussie met vertegenwoordigers van Samsung, Verizon, Intel en Doctor on Demand werd dit nog eens onderstreept. Bij de komst van 4G was bijvoorbeeld totaal niet voorzien welke vlucht videostreaming zou nemen. Eenzelfde soort ontwikkeling zou bij 5G ook plaats kunnen vinden. Innovaties laten zich nu eenmaal lastig voorspellen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-08T10:31:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.