Cegeka en Corda Campus bouwen superslimme parking

Dit artikel delen:
parkeergarage

Op de Corda Campus in Hasselt heeft it-dienstenleverancier Cegeka een slim parkeersysteem gelanceerd waarmee bezoekers en bewoners moeiteloos kunnen parkeren. Slimme slagbomen, camera’s voor automatische kentekenplaatherkenning (anpr), badgesystemen, welkomstschermen en databanken met nummerplaten communiceren er met elkaar om elke chauffeur naar de juiste parking te leiden.

Cegeka lanceerde met dit project haar smart parking-platform Capacity. Dit registreert in realtime de wagens die toerijden en bepaalt vervolgens of de slagboom opent. Het systeem gaat dus na of de bestuurder van de wagen een plaats krijgt op de bezoekers-  of de bewonersparking of dat hij of zij moet uitwijken naar de nabijgelegen parking. Capacity draait in de cloud en zorgt dat alle hardware zoals slagbomen, detectielussen, signalisatieschermen en anpr-camera’s, volledig geïntegreerd zijn met gebouwtoegangssystemen (badge-readers) en digitale signalisatiesystemen.

Voor de realisatie bundelde Cegeka haar krachten met The Safe Group, voor de welkomstschermen, en BAM Bormet voor de slagbomen.

Thuiswerk

Capacity kan via historische data en realtime-data ook aangeven op welke dagen een bedrijf dat vijftig parkeerplaatsen heeft, daarvan pakweg slechts tachtig procent benut, bijvoorbeeld door frequent thuiswerk. Die tien vrije parkeerplekken kunnen dan digitaal onderverhuurd worden aan bezoekers van andere bedrijven of bezoekers van nabijgelegen horecagelegenheden.

‘Met de implementatie van dit slimme systeem transformeren we onze huidige bezoekersparking en de ondergrondse parkeergarages naar slimme parkeerzones’, zegt Anja Verstrepen, facility manager van Corda Campus. ‘Zo kunnen onze bezoekers steeds terecht op de voor hen bestemde parking door nummerplaatregistratie. Deze registratie is niet gekoppeld aan een persoon en is dus anoniem.'

Ook bewoners kunnen gebruikmaken van de parking, maar zodra het systeem opmerkt dat de bezoekersparking als vaste parkeerstek gebruikt wordt, zal de slagboom niet langer openen en worden de parkeerders afgeleid naar de parking ernaast. Verstrepen vervolgt: 'We passen hetzelfde systeem toe voor de 350 gereserveerde plaatsen in onze ondergrondse parkeergarages. Hier kunnen de bedrijven op de campus het systeem ook zelf beheren en ingeven welke bezoekers en medewerkers de parking kunnen gebruiken, wat de gebruiksvriendelijkheid vergroot.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-10T11:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.