Europa houdt slag om de arm over kabeltarieven

Dit artikel delen:

De Europese Commissie heeft ‘geen ernstige twijfels’ over de ontwerpbeslissing rond toegangstarieven van kabelnetwerken. Die ontwerpbeslissing werd opgesteld door het CRC, de gemeenschappelijke toezichthouders. Europa maakt wel twee opmerkingen over de prijzen.

De Commissie mag over het algemeen dan wel geen twijfels hebben rond het besluit, ze vindt wel dat er een risico bestaat op een overmatige recuperatie van kosten door de kabeloperatoren (Voo, Telenet en Brutélé), in het bijzonder voor de hoogste internetsnelheden. Daarbij verwijst zij naar het gecumuleerde effect van verschillende supplementen bovenop de gemodelleerde kosten. Het gaat bijvoorbeeld over de marges die de algemene kosten en de it-kosten moeten dekken, alsook de extra marge van vijf à tien procent bovenop de kosten voor de hoogste internetsnelheden.

Ten tweede vraagt de Commissie zich af of een efficiënte operator analoge televisie nog in dienst zou moeten houden gedurende de volledige reguleringsperiode en of die kosten dus moeten worden doorgerekend.

Het ontwerpbesluit werd enkele weken geleden door het CRC (de toezichthouder BIPT en de toezichthouders op audiovisuele media) aan Europa voorgelegd. De CRC is tevreden met de uitspraak van de Europese Commissie. Nu moet er immers geen complexe en tijdrovende vervolgprocedure worden opgestart.

Definitieve beslissing

De organisatie zegt ook maximaal rekening te zullen houden met de opmerkingen van Europa en te onderzoeken of er nog wijzigingen of bijkomende motiveringen moeten gebeuren. De definitieve beslissing zou eind mei of begin juni aangenomen worden.

Ondertussen laat ook Orange Belgium (dat voor de toegang tot de kabel moeten betalen) van zich horen. Het bedrijf dringt er bij de regulatoren op aan om de tarieven te verlagen en ‘te voorkomen dat de prijzen voor de Belgische klanten nog aanzienlijk stijgen’.

Het bedrijf heeft eerder al zal zijn bezorgdheid geuit over de hoge tarieven. Orange roept de toezichthouders opnieuw op om rekening te houden met de opmerkingen en hun voorstel te verbeteren, lees de tarieven te verlagen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-12T11:27:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.