Cegeka helpt steden verkeersingrepen te plannen

Dit artikel delen:
file

Cegeka lanceert het platform Mobilize dat datagedreven verkeersinzichten biedt waarmee beleidsmakers aan de slag kunnen. De tool ziet zich aangedreven door technologie met kunstmatige intelligentie.

Telkens steden en gemeenten kleine of grote infrastructuurwerken moeten uitvoeren, moeten dezelfde afwegingen gemaakt worden. Wat is de impact van een aanpassing op de verkeersveiligheid? Laat de ingreep voldoende ruimte voor de fiets? Blijft de stad tegelijkertijd bereikbaar voor handelaars en industrie? Of waar moeten de laadpalen voor elektrische auto´s het best geplaatst worden? 

Technologie kan lokale beleidsmakers helpen die keuzes slim te maken, zegt Cegeka-ceo Stijn Bijnens. ‘Wij ondersteunen steden, gemeenten en burgers in het bouwen van de leefbare steden. Dankzij toegang tot slimme technologie als big data en artificiële intelligentie, bieden we oplossingen die helpen om betere én snellere beslissingen te nemen.’

Concreet lanceert Cegeka daarvoor Mobilize, een dataplatform voor steden en gemeenten. Mobilize verzamelt en gebruikt verkeersdata, contextdata en geografische data en visualiseert de verkeersstromen. Van daaruit zijn nieuwe scenario’s te bouwen om de toekomstige impact ervan in te schatten. Mobilize levert als het ware een urban digital twin van de stad of gemeente in kwestie.

Rijrichting

In de gebruikersinterface van Mobilize zijn ook straten digitaal toe te voegen, af te sluiten of van rijrichting te veranderen. Daarbij is ook de maximale toegelaten snelheid aan te passen. De tool verzamelt zowel historische gegevens als realtime-data over bijvoorbeeld het aantal voertuigen, hun snelheid en waar files ontstaan, maar ook geografische en contextuele data zoals bijvoorbeeld geplande wegenwerken, evenementen of het weer. Als dat soort elementen beïnvloeden immers het verkeer.

Belangrijke data-partners zijn TomTom, Here en Telraam. Ook het IMOB (Instituut voor Mobiliteit) van de Uhasselt leverde transportmodellen aan. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-28T10:38:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.