Belg niet happig om oude smartphone te verkopen

Dit artikel delen:

De markt voor refurbished smartphones groeit gestaag. Maar de opmars in België gaat met horten en stoten. Zo stellen drie op de tien Belgen hun oude smartphone niet ter beschikking voor hergebruik en heeft slechts vijftien procent van de respondenten in het verleden zijn oude smartphone verkocht. Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Kantar in opdracht van Swappie, een online-winkel voor refurbished iphones.

Consumenten blijken uit het onderzoek van Kantar hun keuze voor een gereviseerd toestel vooral te baseren op de financiële besparingen en de voorwaarden dat de kwaliteit, batterijconditie en garantie van een refurbished smartphone vergelijkbaar zijn met die van een nieuwe smartphone. Het toenemende aantal professionele spelers op de refurbishmentmarkt draagt ook bij tot de gepercipieerde betrouwbaarheid van opgelapte smartphones.

Hoewel Belgen meer bereid zijn om zo'n toestel te kopen, zijn ze minder bereid hun oude smartphone te verkopen om die te laten opknappen. Een oude smartphone verkopen levert nochtans niet alleen een mooie cent op, maar is ook goed voor het milieu, benadrukt Swappie. Het concept zorgt voor minder afval en bespaart energie, grondstoffen en waardevolle materialen, zoals koper, zilver en zelfs goud, die nodig zijn bij de productie van nieuwe smartphones.

Back-uptelefoon

"Er zijn nog drempels te overwinnen"

Uit het onderzoek blijkt dat een krappe derde van de respondenten helemaal niet geïnteresseerd is in de verkoop van hun toestel. De bereidheid hiertoe is vooral bijzonder laag bij 55-plussers; bijna veertig procent van die leeftijdsgroep wil dat niet. Ook inwoners van bepaalde regio's van Wallonië, waaronder Luik (44 procent), Luxemburg (40 procent) en Namen (37 procent), reageren lauw

Bovendien verkocht slechts vijftien procent van de respondenten in het verleden al eens zijn oude smartphone, terwijl 38 procent besloot die erbij te houden als backuptelefoon. Desalniettemin beweert ongeveer de helft van de respondenten nooit de behoefte te hebben gehad om hun backuptoestel te gebruiken.

'Op de Belgische markt zijn er onvermijdelijk nog drempels te overwinnen als het gaat om refurbished smartphones', constateert Janne Korpela, regionaal manager bij Swappie. 'Het is daarom noodzakelijk om gebruikers te informeren over de voordelen van refurbished toestellen door de diensten te introduceren die professionele en betrouwbare refurbishers bieden, zowel voor de ver- als aankoop van smartphones.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-13T12:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.