Universiteiten starten postgraduaat IoT

internet of things

UAntwerpen, UGent en VUB starten dit najaar samen met de opleiding Internet of Things (IoT). Dat moet er mee voor zorgen dat de vacatures voor dit soort profielen ingevuld geraken en dat onze industrie de nieuwste ontwikkelingen kan blijven volgen.

De kaarten voor dit soort opleiding liggen gunstig, zeggen de drie universiteiten in een persbericht: de industrie snakt naar profielen met de juiste expertise, enkele toonaangevende bedrijven zetten er mee hun schouders onder en de betrokken universiteiten hebben veel ervaring in huis.

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 70 procent van de Vlaamse technologiebedrijven nood heeft aan innovatieve IoT-oplossingen om competitief te blijven. Maar de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgen, is niet gemakkelijk. De bedrijfswereld heeft nood aan profielen met een gecombineerde expertise: ‘young potentials’ die zowel over technische vaardigheden (hardware & software design, wireless communication, embedded programming, data processing) als sociaaleconomische skills (juridische aspecten, bedrijfsproces optimalisatie) beschikken.

Synergie met bedrijfsleven

De nieuwe opleiding speelt in op de vragen van de industrie. ‘Alles gebeurt ook in nauwe synergie met het bedrijfsleven’, vertelt Herman Van Goethem, rector UAntwerpen. ‘In eerste instantie mikken we op net afgestudeerde industriële en burgerlijke ingenieurs en op informatici. Op termijn moet de opleiding uitgroeien tot een master-na-master.’

Al geruime tijd verrichten de drie universiteiten innovatief onderzoek omtrent IoT-oplossingen, vaak in samenwerking met de Vlaamse industrie. Onder de vorm van ICON-projecten (Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek ) werden reeds verscheidene interdisciplinaire projecten verwezenlijkt. ‘Die gingen bijvoorbeeld over het draadloos opvolgen van koeien of containers, tot het automatiseren van gebouwen en industrieprocessen’, zegt professor Piet Demeester (imec/UGent).

Het postgraduaat zal goed zijn voor 66 credits, een volwaardig jaartraject. In het eerste semester volgen de studenten les, in het tweede semester lopen ze stage. Het inschrijvingsgeld bedraagt 4500 euro. Rombit, ontwikkelaar van industriële Internet of Things-systemen, neemt voor twintig studenten 2500 euro voor haar rekening. De algemene vakken zullen in Antwerpen worden georganiseerd, voor specifieke cursussen en labo’s zullen de studenten naar Gent en Brussel trekken.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-28T09:24:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.