HPE levert KU Leuven supercomputer voor ai

Genius Supercomputer KULeuven HPE

De Genius-supercomputer van KU Leuven en HPE

De KU Leuven gaat samen met HPE een nieuwe supercomputer op poten zetten. ‘Genius’, zoals het systeem heet, is een high-performance computing (hpc)-installatie om artificial intelligence (ai)-workloads te draaien. Het systeem wordt zowel voor de academische als de zakelijke sector beschikbaar gesteld om applicaties te bouwen.

Het nieuwe systeem in Leuven wordt onderdeel van het Vlaams Supercomputing Centrum (VSC). Daardoor is het apparaat niet alleen toegankelijk voor universitair onderzoek, maar ook voor andere VSC-gebruikers, zoals het bedrijfsleven. ‘Genius’ ondersteunt onderzoek in wetenschappelijke gebieden als moleculair modellering, techniek, fysica, chemie, klimaatwetenschappen, astronomie of psychologie.

Genius is gebouwd op HPE Apollo k6000-systemen en HPE Gen20 compute servers die ontwikkeld zijn om 600 teraflops aan rekenkracht te leveren met ondersteuning van Nvidia Tesla P100 gpu accelerators. Het systeem is voorzien van nieuwe technologieservers, waaronder HPE Apollo sx40, die deep learning en HPC-workloads ondersteunen. Voor dit systeem is iedere gpu qua rekenkracht gelijkwaardig aan twee standaard dual-socket servers. ‘Genius’ is samengesteld uit een cluster met 96 CPU-compute nodes en twintig gpu-machines met vier gpu’s per server. Dit resulteert in een zeer snel systeem, dat met name geschikt is voor ai-workloads.

‘Met innovatie in onze kern wil KU Leuven de mogelijkheden en voordelen van een hpc-systeem bieden aan gebruikers, zodat ze in staat zijn om nieuwe inzichten te ontdekken en een voorsprong te houden ten opzichte van andere universiteiten’ zegt Jan Ooghe van KU Leuven. ‘We zien kunstmatige intelligentie als nieuwe krachtige methode in wetenschappelijk onderzoek, waarbij hpc een belangrijke rol speelt. Dit nieuwe systeem zal met haar gpu-sectie onze onderzoekers helpen verkennen en ontdekken.’

Ter vergelijking: met 600 teraflops aan kracht en 28 terabytes aan geheugen, staat Genius qua kracht en geheugen gelijk aan meer dan twintigduizend smartphones gecombineerd. De machine staat op de hoofdcampus in Leuven in een hypermodern green datacenter.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-24T10:54:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.