Econocom koopt b2b-tak van Switch

De zakelijke en onderwijsactiviteiten van Apple-verdeler Switch komen in handen van it-groep Econocom. Ook 26 medewerkers van Switch komen bij Econocom op de loonlijst.

Econocom neemt alle contracten, activa en ondersteunende diensten rond professionele klanten over van Switch. Ook 26 Switch-medewerkers maken de overstap. Switch behoudt de activiteiten voor particulieren (‘retail’) en voor kleinere professionele klanten (‘small office, home office’ of soho) en zijn verkooppunten.

Switch is opgericht in 1992 en met zijn Apple Premium Reseller-netwerk de grootste verdeler van Apple in België. Het bedrijf telt 21 winkels en vier reparatiecentra en behaalde in 2019 een jaaromzet van ongeveer 150 miljoen euro. Specifiek de b2b-afdeling is volgens een persbericht van Switch goed voor een omzet van 25 miljoen euro. In een gesprek dat Computable in juli 2018 had met Stephane Jamoulle, die tot augustus 2019 Switch' b2b-afdeling leidt, sprak die nog van veertig miljoen euro omzet. 

Thierry Janssen, general manager van Switch, laat in een reactie aan Computable weten dat het omzetverschil te verklaren valt door de stopzetting van de Reseller-business. Switch had een direct Apple fulfillment-relatie die hen toeliet aan resellers te verkopen. Switch heeft sinds april 2019 zijn fulfilment volledig aan TechData uitbesteed en is dus gestopt met de Reseller-business 'met lage marges'. Bovendien was er begin dit jaar de transfer van meer dan 2.000 SoHo-klanten in de Enterprise BU, naar de SoHo BU (en die blijft bij Switch).

Zwaar weer

Econocom, dat in België al pionierde met de allereerste Apple Authorized Enterprise Reseller (AAER)-certificering, verkrijgt met de overname ook de Apple Authorized Education Specialist (AAES)-competentie. Deze certificeringen maken het mogelijk premium diensten en ondersteuning aan te bieden aan klanten bij de aankoop en verhuur van Apple-producten.

Apple-verdeler Switch kwam vorig jaar in zwaar weer terecht en moest bij de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers zoeken. Onder meer de zware online-concurrentie en de slecht verteerde overname van concurrent Easy-M waren daar debet aan. Het bedrijf slankte af en zette ook zijn zakelijke afdeling in de etalage. Daar is dus nu een koper voor gevonden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-01T09:24:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.