Corona nefast voor opleiding it’er

Vrouw computer

It-opleidingen zakken tot zestig procent: bedrijven snoeien drastisch in hun budgetten voor opleidingen voor hun it’ers. Dan doen it-freelancers het beter.

Dat is de bevinding van it-dienstenleverancier CTG, een vooraanstaande partij in de sector van professionele it-trainingen. Het bedrijf noteerde de afgelopen maanden tot zestig procent minder it-opleidingsaanvragen door Belgische bedrijven dan dezelfde periode vorig jaar.

Michaël Pilaeten, learning & development manager bij CTG, vindt dit een verontrustende evolutie. Terwijl bedrijven worden aangespoord om meer te digitaliseren, investeren ze - paradoxaal genoeg - niet meer maar net minder in opleidingen voor de eigen it-professionals.

‘Als je als bedrijf de digitale sneltrein niet wilt missen en competitief wilt blijven, bieden ondernemingen hun it’ers best regelmatig opleidingen aan’, oppert Pilaeten.

Virtueel geen alternatief?

Naast de kleinere budgetten voor it-opleidingen, speelt ook de vrees om besmet te raken met het coronavirus een grote rol in de daling van it-trainingen. Ook al hebben veel opleidingen zich aangepast aan de huidige omstandigheden met ofwel veiligheidsmaatregelen ter plaatse ofwel een virtuele opleiding.

Dat lijkt niet iedereen te overtuigen. ‘Een online-opleiding kan even waardevol zijn als een klassikale training. Toch als de trainer even betrokken is en hij van de deelnemers evenveel verwacht als in een offline-opleiding’, beweert Pilaeten.

Freelancers doen beter

Opvallend is het verschil tussen de it’ers in loondienst en de freelance it’ers, die opleidingen wél nog hoog op de agenda hadden staan. 

De groep van it-freelancers in België volgden, volgens CTG, vier tot vijf keer meer it-trainingen dan voltijds werkende it-professionals. Dit in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-21T10:28:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.