Scholen trekken aanvraag voor laptops in

Scholen trekken hun aanvraag voor gratis laptops voor hun leerlingen in. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft 15.000 machines voorzien, maar die blijken nu een soort ‘voorschot’ te zijn op het digitaliseringsbudget 2021 van de scholen. Dat schrijft de krant De Zondag.

Volgens Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman heeft minister Weyts de scholen zo op een verkeerd spoor gezet. De extra laptops die ze kunnen bestellen voor afstandsonderwijs na de herfstvakantie blijken een voorafname te zijn op de extra middelen die de minister voorziet voor ict in 2021. ‘Verschillende scholen trekken hun aanvragen nu in. Zeker voor scholen met veel kwetsbare kinderen betekent dit een grote hap uit de middelen voor volgend jaar. Net die scholen, met een kansarm publiek, hebben die extra middelen voor ict het meest nodig.’ De Groen-politica betreurt dat er acht maanden na de eerste lockdown nog steeds kwetsbare kinderenkinderen zijn die afstandsonderwijs volgen zonder computer.

Ook Hannelore Goeman van SP. is niet te spreken over de aanpak van Weyts. ‘De pr is voor de minister, de factuur voor de scholen. Schaamteloos’, vindt de politica. Bovendien blijkt dat scholen die een aanvraag indienden, slechts veertig procent krijgen van wat ze aanvroegen. ‘Als we leerlingen aan boord willen houden, moeten álle leerlingen over een laptop beschikken, niet slechts veertig procent’.

In het tv-programma 'De Zevende Dag' bevestigde minister Weyts dat de gratis computers verrekend worden in het digitaliseringbudget, maar hij verdedigde zich. ‘Vlaanderen maakt volgend jaar 375 miljoen euro vrij voor digitalisering in ons onderwijs, tienmaal meer dan het normale jaarbudget. Je moet al een straffe zijn om daar een negatief verhaal van te maken.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-16T11:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.