Ook Telenet richt vizier op onderwijsmarkt

student laptop onderwijs

Telenet en onderwijs-ict-specialist Yes.be gaan samenwerken om scholen te helpen hun onderwijs te digitaliseren. Scholen krijgen van het duo een aanbod met internet, wifi, laptops, software, beveiliging en technische ondersteuning. Vier maanden geleden stelde Proximus een soortgelijke samenwerking voor met Signpost.

Telenet levert al tien jaar breedbandinternet aan Vlaamse scholen. Dat aanbod wordt door de samenwerking met Yes uitgebreid naar wifi-netwerken, laptops, software, beveiliging en technische ondersteuning. De twee mikken op zowel het lager, middelbaar als het hoger onderwijs. Yes is een dochteronderneming van it-leverancier Eurosys.

Scholen die ondersteuning willen bij hun it-beleid, kunnen ook een beroep doen op een Digicoach van Yes. Die helpt hen de juiste keuzes te maken. Met de Yes-academy krijgen leerkrachten en leerlingen dan weer ondersteuning en opleidingen via een online-kenniscentrum en -platform. Hier kan iedereen terecht voor het aanscherpen van digitale vaardigheden, ook als die verder gaan dan pure it (zoals hoe omgaan met cyberpesten of sexting). Ook ouders kunnen terecht op dit platform.

Yes voorziet ook een ‘single sign-on’-toegang tot de laptop, de softwareprogramma’s en de applicaties. Leerlingen en leerkrachten moeten maar één keer inloggen en krijgen dan een veilige toegang tot e-mails, documenten en schoolapplicaties. Alles staat online en wordt automatisch gebackupt, gebruikers hoeven niets te installeren en de laptops zijn steeds up-to-date.

Laptops die op het einde van de gebruiksduur worden afgeschreven, schenken Telenet en Yes aan Ondernemers voor een Warm België, een vzw die de apparaten prepareert voor hergebruik. De toestellen krijgen dan een tweede leven bij kwetsbare gezinnen.

Alliantie

In februari stelde Telenet-concurrent al een grote alliantie voor met Signpost, dat ook it-apparatuur aan scholen levert. Proximus gebruikt zijn glasvezelaanbod om een voet tussen de deur te krijgen bij scholen. Tegen 2023 moeten zowat alle Belgische scholen de kans krijgen een glasvezelverbinding bij het bedrijf af te nemen. Proximus trekt daar bijkomend tien miljoen euro voor uit. Momenteel gebruiken negen op de tien Vlaamse scholen Telenet als hun internetleverancier. De Mechelse kabelboer had tot eind vorig jaar een raamovereenkomst met de Vlaamse overheid voor het leveren van internetverbindingen, onder de naam Schoolnet. Na de zomer zou dat contract opnieuw vergund worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-12T10:08:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.