VUB lanceert eerste bachelor kunstmatige intelligentie

AI robots

Bij de aanvang van het academiejaar 2022-2023 start de Vrije Universiteit Brussel met een nieuwe opleiding Bachelor of Science (BSc) in de Artificiële Intelligentie. De universitaire bacheloropleiding zal daarmee als eerste in België, en dus ook in Vlaanderen, tegemoet komen aan een reële nood op de arbeidsmarkt.

Het curriculum van de opleiding bevat een breed pakket basisvakken, elementair voor ai, met algoritmen en datastructuren, zoekprocessen, neurale netwerken en andere technieken voor machinaal leren, kennisrepresentatie en redeneren, wiskunde en wetenschappelijke methoden. Daarnaast worden vier ‘discipline-overschrijdende thema’s’ gedefinieerd: ethiek, menselijke intelligentie, artificiële intelligentie, wetenschappelijke methoden. Doorheen het curriculum worden deze thema’s via voorbeelden, toepassingen en opdrachten verder uitgediept.

‘Deze opleiding heeft het potentieel om een brede instroom aan studenten aan te trekken dankzij haar unieke mix van stem-vakken, zoals wiskunde en computerwetenschappen, en menswetenschappelijke vakken, zoals cognitie, taalkunde, recht en ethiek’, zegt Jan Danckaert, rector ad interim en vice-rector Onderwijs- en Studentenbeleid.

Ook Bart De Boer, voorzitter van de opleidingsraad, benadrukt de brede invalhoeken waarmee de opleiding ai benadert. ‘We zien hoe intelligentie bij mensen werkt, hoe natuurlijke taal werkt en waarom dit van belang is voor intelligentie. Hoe een groep soms intelligenter kan zijn dan de individuen in de groep, hoe we zelf intelligente systemen kunnen creëren, hoe we computermodellen kunnen gebruiken om dingen bij te leren over bijvoorbeeld menselijke intelligentie. Daarnaast is er ook heel wat aandacht voor de rol van ai in de maatschappij. Denk aan ethische en legale aspecten.’

De VUB is de eerste die een universitaire bacheloropleiding rond ai aanbiedt. De opleiding steunt op een sterke en lange onderzoekstraditie in ai binnen de VUB. Het eerste interdisciplinaire ai-lab van het Europese continent zag in 1983 het licht in de faculteit wetenschappen van de VUB. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-16T11:54:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.