Stem minder populair in hoger secundair

Een almaar kleiner deel van de Vlaamse 16- en 17-jarigen kiest voor stem-onderwijs. Richtingen waar wetenschappen, techniek, technologie en wiskunde (Stem; science, technology, engineering & math) prominent zijn vertegenwoordigd, boeten aan populariteit in bij deze leeftijdsgroep.

Met bijna 65.000 neemt het absolute aantal leerlingen in Stem-­richtingen toe, maar tegenover alle vijfde- en zesdejaars in Vlaanderen wordt de groep kleiner. Dit schooljaar zakt het aandeel derdegraads-leerlingen in Stem naar 42 procent, het laagste cijfer sinds 2011-2012.

Dat blijkt uit dataonderzoek van De Tijd. Opvallend is vooral de dalende interesse voor Stem in de derde graad van het aso (algemeen secundair). In 2017-2018, het schooljaar met de hoogste populariteit voor stem, koos meer dan 55 procent voor stem, dit jaar is dat nog zowat 53 procent.

Toch zit de grootste uitdaging in het technisch onderwijs en beroepsonderwijs. Het technisch en beroepsonderwijs zijn, volgens De Tijd, goed voor bijna 60 procent van de leerlingen in Vlaanderen.

Ook in die onderwijsafdelingen is de weg nog lang voor stem. In het technisch onderwijs volgt minder dan 40 procent in de derde graad een Stem-richting, in het beroepsonderwijs is dat een derde.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-11T12:16:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.