Infosys koopt bpo-specialist Stater van ABN Amro

ABN Amro verkoopt 75 procent van zijn aandelen in hypotheekadministrateur Stater aan het Indiase it-offshoreconcern Infosys. Stater beheert als business process outsourcing (bpo)-expert ruim 1,7 miljoen hypotheekleningen voor zo'n vijftig hypotheekaanbieders op de Nederlandse en Belgische markt. Stater is ook actief in Duitsland. Volgens de bank is hypotheekadministratie geen kernactiviteit meer voor ABN Amro.

Infosys is in andere landen al actief op het gebied van hypotheekadministratie. Stater-directeur Erwin Dreuning verwacht dat het bedrijf met de expertise, ervaring en schaal van Infosys meer mogelijkheden krijgt om te groeien en nieuwe klanten te bedienen. Stater blijft opereren als een zelfstandige dochteronderneming.

Bij Stater werken zo'n 1.400 man - negenhonderd intern, vijfhonderd extern -, waaronder vierhonderd it'ers. Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in Amersfoort en onder andere een vestiging in Brussel.

ABN Amro, de grootste klant, blijft met een belang van 25 procent aandeelhouder in Stater. De overnamesom is niet bekendgemaakt, maar volgens de bank levert de verkoop een boekwinst op. Naar verwachting wordt de transactie in het tweede kwartaal afgerond.

Eerder mislukt

Stater is opgericht in 1997, als dochter van Bouwfonds. In 2001 wordt het als dochteronderneming verzelfstandigd. In 2008 neemt ABN Amro Bouwfonds over, inclusief de hypotheekverwerker. Vorig jaar zocht ABN Amro naar een koper voor Stater maar dat proces werd stopgezet. Volgens Het Financieele Dagblad kon de bank toen geen partij vinden die 225 miljoen wilde betalen voor de bpo-specialist.

Volgens een woordvoerder van de bank waren er nu weer meerdere kandidaten in de race. De keuze viel uiteindelijk op Infosys vanwege de ervaring als bpo-speler in de hypothecaire wereld. Maar ook omdat het Indiase concern al jarenlang voor ABN Amro werkt als it-partner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-28T11:15:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.