Overheid nog niet klaar voor Unisys-rechtszaak

Dit artikel delen:
Rechtspraak

Tien jaar na het indienen van een schadeclaim tegen het it-bedrijf Unisys is de Belgische staat nog altijd niet klaar om te pleiten in de rechtszaak. Dat schrijft De Tijd.

Kamerlid Vincent Scourneau (MR) heeft onlangs bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) naar een stand van zaken gevraagd. Volgens de minister is de zaak nog steeds aanhangig bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel en heeft Unisys zijn besluiten al neergelegd. De Belgische staat heeft dat nog niet gedaan, maar daar is ook nog altijd geen datum voor voorzien.

Wanneer de zaak eindelijk zal voorkomen, is nog koffiedik kijken. De verwachting is in elk geval dat een en ander nog jaren zal aanslepen. Na deze rechtszaak hebben de partijen immers nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen en eventueel naar het Hof van Cassatie te stappen.

28 miljoen voor Phoenix

De zaak draait rond het mislukte Phoenix-systeem, dat justitie en de gerechtshoven moest moderniseren. De kiemen daarvan dateren al van 2001. Gerechtelijke dossiers zouden dankzij Phoenix gedigitaliseerd worden en de verschillende diensten van justitie zouden elektronisch met elkaar kunnen communiceren en dossiers uitwisselen.

Het project werd echter een totale mislukking en in 2007 werd het contract verbroken door toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx. De Belgische overheid diende daarop een claim van 28 miljoen euro in tegen Unisys.

De advocaat van Unisys zegt, ondanks verschillende aanmaningen, jarenlang niks gehoord te hebben van de advocaat van de overheid. Het bedrijf heeft daarop zelf een claim van 18,5 miljoen euro ingediend. De advocaatkosten voor de overheid waren in januari vorig jaar opgelopen tot bijna 270.000 euro. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-28T10:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.