Satellietspecialist Newtec komt in overheidshanden

Dit artikel delen:
ruimtevaart

Participatiemaatschappij Vlaanderen en het durfkapitaalfonds Smartfin nemen een meerderheidsbelang in Newtec, zo schrijft De Tijd. Het bedrijf uit Sint-Niklaas is gespecialiseerd in satelliettechnologie.

Van de apparatuur van Newtec maken vooral satellietoperatoren en tv-zenders gebruik (waaronder VTM en de VRT), maar ook bijvoorbeeld het Amerikaanse leger is klant. Daarnaast zetten luchtvaartmaatschappijen de technologie in om passagiers internet via de satelliet aan te bieden.

Newtec wordt nu door PMW en Smartfin overgenomen, zo schrijft De Tijd. De laatste onderneming is het durfkapitaalfonds van investeerder Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay). Het is de eerste keer dat PMV zich aan een buy-out waagt, want het overheidsfonds houdt het normaliter bij seed- en growth-funding.

Newtec werd in 1985 opgericht en was tot nog toe eigendom van de oprichters (Dirk Breynaert en Jean-Marie Maes) en het management. De laatste jaren zette het bedrijf een groeispurt in en werden wereldwijd vestigingen geopend. Dat ging aanvankelijk met rode cijfers gepaard, maar sinds 2014 werd opnieuw met groei aangeknoopt. Momenteel wordt 98 procent van de omzet in het buitenland gedraaid.

Samen met de overname neemt ook ceo Serge Van Herck afscheid van Newtec. Hij wordt opgevolgd door Thomas Van den Driessche, die tot nog toe commercieel directeur was. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-27T10:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.