Tax shelter voor start-ups nu ook voor crowdfunding

Dit artikel delen:
Investering

De wet die investeringen in start-ups fiscaal aftrekbaar maakt, is uitgebreid naar investeringen via crowdfundingplatformen.

De tax shelter voor start-ups is al sinds 2015 in voege en geeft investeerders die geld steken in beginnende bedrijven een fiscaal voordeel. De belastingvermindering kan tot 30 procent van het geïnvesteerde bedrag bedragen, of zelfs tot 45 procent als het om een micro-onderneming gaat (maximaal 700.000 euro omzet en tien werknemers).

De maatregel is sinds februari uitgebreid naar investeringen die via crowdfundingplatformen verlopen. Die platformen moeten daarvoor wel aan bepaalde technische voorwaarden voldoen en een erkenning krijgen van de FSMA, de autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Enkel investeringen via een erkend platform krijgen een belastingvoordeel. Investeerders mogen ook niet meer dan honderdduizend euro per jaar investeren en moeten de aandelen die ze kochten minstens vier jaar bijhouden.

Bedrijven kunnen via crowdfunding tot driehonderdduizend euro ophalen zonder prospectusverplichting, als elke individuele investeerder voor niet meer dan vijfduizend euro kan intekenen. Vroeger lag die grens op duizend euro.

Ook voor crowdlending (obligaties) komt er een systeem van fiscale voordelen, hier via een vrijstelling op de roerende voorheffing op de intresten van de lening. Die vrijstelling geldt evenwel maar voor de eerste schijf van vijftienduizend euro en geldt enkel voor leningen aan vennootschappen. De minimale looptijd van de lening ligt ook hier op vier jaar. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-03T12:09:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.