App moet sociale dumping voorkomen

Primeur voor de bouwsector

Dit artikel delen:

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en de FOD Financiën lanceren een smartphone-app waarmee Belgische aannemers controleren of binnen- en buitenlandse aannemers of werkkrachten in orde zijn met de sociale wetgeving. De software komt uit de koker van Smals, de gemeenschappelijke ict-organisatie van overheidsdiensten in de sociale zekerheid.

De app is een initiatief van Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) en moet helpen in de strijd tegen sociale fraude en dumping. De app bestaat uit twee delen.
Met de app Correcte Ondernemer (Check Inhoudingsplicht) ziet een aannemer onmiddellijk of een onderaannemer wel correct de regels volgt en bijvoorbeeld geen sociale of fiscale schulden heeft. De aannemer voert daarvoor het ondernemingsnummer in van die onderaannemer. Als er iets niet klopt, wordt hij daarvan meteen verwittigd. De aannemer moet dan de inhoudingsplicht volgen en een percentage van de factuur doorstorten naar de RSZ en/of de fiscus. Binnenkort kan hij ook checken of de onderaannemer zijn personeel betaalt en er geen sprake is van loonschuld.

L1-document

Het tweede deel heet Correcte Werknemer (Check Limosa). Hiermee is in realtime na te gaan of een buitenlandse onderaannemer de regels volgt en bijvoorbeeld over een geldig L1-document beschikt. Het document bewijst dat een buitenlandse werknemer of zelfstandige in België gekend is en hier dus twee jaar kan werken volgens de Europese detacheringsregels. De app vertelt ook hoelang de werknemer nog in België mag werken.

De apps zijn in de eerste plaats gericht op de bouwsector omdat zich daar veel onderaannemers ophouden. Maar het is de verwachting dat ook de elektrotechnische, schoonmaak-, metaal-, land- en tuinbouw-, vleesverwerkende industrie en bewakingssector de app gaan inzetten. Bovendien is het voor de sociale inspectiediensten een handig instrument, dat past binnen het traject naar volledig digitale controles.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-09T10:13:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.