Waver en Landen zijn de slimste steden

Dit artikel delen:
Smart city

De Waalse stad Waver heeft de Belfius Smart Award gewonnen voor slimste grote stad. In de categorie kleinere steden ging de prijs naar het OCWM van Landen.

In Waver werden 282 ledlichtpunten geplaatst in de residentiële wijk VillagExpo. Een slim systeem waarbij de lichtsterkte zichzelf aanpast van zodra een voetganger, een fietser of een auto voorbijkomt. Op die lichtpunten staan ook sensoren. Met de informatie die de sensoren verzamelen, past de stad onder meer haar mobiliteitsplan en de ophaling van het huisvuil aan. Bij het project zijn vier kilometer openbare weg, 27 erven en vierhonderd woningen betrokken.

‘Vandaag is er voortdurend twee lux aan verlichting. Dat komt overeen met twee keer de lichtsterkte van een volle maan’, zegt Roger le Bussy, algemeen directeur van REW, Régie d’Electricité de Wavre. ‘Die aangepaste verlichting vergroot niet alleen het visueel comfort maar ook de veiligheid in de wijk, en dat met minder lichtvervuiling. De inwoners van de wijk waren niet betrokken bij de start van het project, maar hebben het wel positief onthaald. Dat is voornamelijk te danken aan de betere zichtbaarheid, de grotere veiligheid en de uitstraling die de ledverlichting geeft aan de wijk.’

In de praktijk detecteert de eerste lamp de passant en past ze haar lichtsterkte in functie daarvan aan. Vervolgens vertrekt een signaal van de ene paal naar de andere. De verlichting volgt de gebruiker en vermindert geleidelijk aan haar intensiteit. ‘We registreren ook welk type weggebruiker op welk ogenblik van de dag voorbijkomt. Zo kunnen we de verlichting nog verder optimaliseren. Momenteel bestaat er in België geen enkel gelijkaardig systeem’, zegt schepen van Financiën Anne Masson.

Milieuvriendelijkheid

Het slimste project in een kleine stad ging naar een nieuw OCMW woonzorgcentrum in Landen, onder meer voor zijn milieuvriendelijkheid. Alle materialen zijn herbruikbaar en hebben een minimale milieu-impact. Als het gebouw na verloop van tijd een andere functie krijgt, kan de skeletstructuur zich flexibel aanpassen aan de nieuwe noden. Verder geeft groene energie het gebouw een aangepast klimaat en vangen infiltratiesystemen in het park het regenwater op voor hergebruik.

De Belfius Smart Awards richten zich tot lokale overheden, bedrijven, intercommunales, ziekenhuizen, scholen, rusthuizen en zorgcentra die 'op een slimme manier een antwoord geven op de uitdagingen van morgen'. Een vakjury koos dit jaar vijftig genomineerden uit 185 ingediende projecten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-18T09:48:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.