Managed hosting door True

Politiediensten krijgen eigen zoekrobot

 

rechtspraak

De federale politie, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst krijgen een nieuw softwarepakket om terrorisme en criminaliteit op internet op te sporen. Aan de tool hangt een prijskaartje van bijna zeven miljoen euro, schrijft Het Nieuwsblad.

Welke software precies ingezet zal worden, is nog niet beslist. Waarschijnlijk wordt dat pas na de zomer duidelijk. Verschillende systemen worden nu nog geëvalueerd.

De OSINT (Open Source Intelligence Tool) gaat websites, blogs, video’s en zelfs het dark web afspeuren op zoek naar illegale activiteiten. Functionarissen zullen daarvoor bepaalde zoektermen kunnen ingeven, vergelijkbaar met een zoekopdracht in Google. Ook (video)beelden zijn door de gebruikers in te geven. Sociale netwerken worden niet onderzocht door de tool.

Onder meer de Internet Referall Unit van de federale politie zal de software inzetten. De taak van deze dienst bestaat er onder meer in om haatpropaganda op te sporen en offline te halen. Maar omdat ze uit een dertigtal agenten bestaat, is het onmogelijk om het hele internet manueel uit te kammen.

Eind augustus vorig jaar was er al sprake om dit soort software aan te schaffen, maar toen vielen ook sociale netwerken als Facebook en Twitter binnen de scope van de software. Er was toen ook sprake van een automatisch vertaalprogramma dat bijvoorbeeld teksten uit het Arabisch zou kunnen vertalen. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6049656). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.