Politiediensten krijgen eigen zoekrobot

Dit artikel delen:
rechtspraak

De federale politie, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst krijgen een nieuw softwarepakket om terrorisme en criminaliteit op internet op te sporen. Aan de tool hangt een prijskaartje van bijna zeven miljoen euro, schrijft Het Nieuwsblad.

Welke software precies ingezet zal worden, is nog niet beslist. Waarschijnlijk wordt dat pas na de zomer duidelijk. Verschillende systemen worden nu nog geëvalueerd.

De OSINT (Open Source Intelligence Tool) gaat websites, blogs, video’s en zelfs het dark web afspeuren op zoek naar illegale activiteiten. Functionarissen zullen daarvoor bepaalde zoektermen kunnen ingeven, vergelijkbaar met een zoekopdracht in Google. Ook (video)beelden zijn door de gebruikers in te geven. Sociale netwerken worden niet onderzocht door de tool.

Onder meer de Internet Referall Unit van de federale politie zal de software inzetten. De taak van deze dienst bestaat er onder meer in om haatpropaganda op te sporen en offline te halen. Maar omdat ze uit een dertigtal agenten bestaat, is het onmogelijk om het hele internet manueel uit te kammen.

Eind augustus vorig jaar was er al sprake om dit soort software aan te schaffen, maar toen vielen ook sociale netwerken als Facebook en Twitter binnen de scope van de software. Er was toen ook sprake van een automatisch vertaalprogramma dat bijvoorbeeld teksten uit het Arabisch zou kunnen vertalen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-26T10:31:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.