Managed hosting door True

Brussel legt Google recordboete op

 

Boete

2,42 miljard euro. Zo hoog is de boete die Google van de Europese Commissie krijgt voor het overtreden van de concurrentieregels, een nieuw record.

Google krijgt de boete omdat het zijn dominante marktpositie in Europa misbruikt. Het bedrijf misbruikte de populariteit van zijn zoekmotor om andere producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, een voorsprong te geven op de concurrentie. Internetsurfers krijgen Google Shopping immers eerder te zien dan andere diensten.

De Europese Commissie heeft zeven jaar aan het dossier gewerkt. Waarnemers voorspelden al dat de boete niet mals zou zijn, er circuleerden de voorbije weken bedragen van een miljard euro. Maar daar doet de Commissie dus nog vlot bijna anderhalf miljard bovenop. Het vorige record stond op naam van chipbakker Intel, die moest in 2009 1,1 miljard ophoesten omdat het concurrent AMD uit de markt had proberen te drukken.

De Europese besognes van Google zijn hiermee trouwens nog niet van de baan, want er zijn voor de Commissie nog twee andere mededingingszaken hangende. Die gaan over de manier waarop Google smartphonefabrikanten verplicht om Google-apps te installeren op nieuwe Android-telefoons. Volgens de Commissie zouden die fabrikanten vrij moeten zijn om te beslissen welke programma’s ze meeleveren.

Ook andere technologiebedrijven hebben de laatste jaren kennisgemaakt met de strenge aanpak van de Europese Commissie. Recent kregen ook Apple, Microsoft, Facebook en Amazon het met Brussel aan de stok voor het met de voeten treden van concurrentie-, belasting-, en privacyregels. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6050933). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×