Bijna helft gemeenten gebruikt Be-Alert

Dit artikel delen:
Alarmbellen

Van de 589 Belgische gemeentes hebben er 260 zich aangesloten bij de alarmeringsdienst Be-Alert. Vlaanderen is hierbij koploper. In Wallonië loopt de dienst minder storm en in Brussel maakt slecht één gemeente gebruik van het systeem. Dat maakt Le Soir bekend.

Be-Alert is een alarmeringssysteem van de federale overheid en het Crisiscentrum. Het waarschuwt burgers in noodsituaties, zoals natuurrampen, chemische gevaren en terroristische aanslagen, via sms, mail en sociale media. Tussen 2014 en 2016 zijn pilots gedraaid bij een dertigtal gemeente. Het systeem is sinds juni dit jaar beschikbaar.

Le Soir maakt na twee maanden de balans op over de adoptie van het systeem. De krant laat weten dat inmiddels bijna tweehonderdduizend Belgen gebruik maken van de dienst. Het constateert wisselende resultaten bij de gemeenten. In totaal zijn 260 gemeenten aangesloten op de dienst.

Vlaanderen loopt voor in de adoptie: twee derde van de gemeentes biedt het Be-Alert aan zijn burgers. In Wallonië is het gebruik iets minder. Daar heeft 20 procent zich aangesloten op de alarmeringsdienst. In Brussel loopt de dienst geen vaart: enkel Anderlecht heeft het systeem in gebruik genomen.

De krant schrijft dat sommige gemeenten de dienst niet gebruiken, omdat zij al over een eigen sms-waarschuwingssysteem beschikken. Maar in de meeste gevallen is het een kwestie van tijd tot de gemeenteraad de uitgave aan het systeem (elfhonderd euro per jaar) goedkeurt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-16T10:04:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.