Intel moet megaboete voorlopig niet betalen

Dit artikel delen:
Boete

De boete van ruim één miljard euro die Intel in 2009 opgelegd kreeg van de Europese Commissie, hoeft het bedrijf voorlopig niet te betalen. Het Europese Hof van Justitie heeft beslist dat het vermeende machtsmisbruik van de chipbakker opnieuw onderzocht moet worden.

De boete draait rond forse kortingen die Intel gaf aan pc-producenten als HP en Dell wanneer zij chips van hun bedrijf in hun machines installeerden. In ruil moesten die fabrikanten beloven om geen chips af te nemen bij AMD, Intel’s grootste concurrent op deze markt. Daarnaast zou Intel ook de keten MediaMarkt betaald hebben om enkel computers te verkopen met een Intel-chip.

Intel heeft de boete van 1,06 miljard euro (destijds een record) jarenlang aangevochten wegens gebrek aan bewijs en nu heeft ook het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat de zaak opnieuw onderzocht moet worden. Intel voert daarnaast ook aan dat de boete onredelijk hoog is en dat consumenten door de gevoerde praktijken niet benadeeld zouden zijn. Ook getuigen die in het voordeel van de chipfabrikant pleiten zouden niet gehoord zijn door de Europese Commissie, zegt het Amerikaanse bedrijf.

Het Hof volgt nu die redenering en zegt dat er opnieuw een onderzoek moet komen. De stelling dat consumenten sowieso nadeel ondervonden van de kortingen moet bijvoorbeeld beter bekeken worden.

Pas na het bijkomende onderzoek zal blijken of Intel de boete wel degelijk moet betalen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-06T11:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.