Google tekent beroep aan tegen megaboete

Dit artikel delen:
Boete

Internetreus Google gaat beroep aantekenen tegen een boete van 2,42 miljard euro. Het bedrijf kreeg de geldstraf omdat het zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping zou bevoordelen bij zoekacties.

De Europese Commissie smeerde Google in juni de boete aan omdat het zijn dominante marktpositie in Europa misbruikt. Internetsurfers krijgen de prijsvergelijker Google Shopping immers eerder te zien dan andere diensten.

Google is het ‘op respectvolle wijze oneens met de conclusies’ en overwoog in juni al om de boete aan te vechten. Het Europees Hof van Justitie bevestigt nu dat het bedrijf wel degelijk in beroep gaat, maar geeft geen verdere details. De Europese Commissie is in elk geval van plan ‘haar beslissing in de rechtbank te verdedigen’, aldus een woordvoerder.

Google Shopping was aanvankelijk geen succes, maar volgens de Commissie veranderde Google vanaf 2008 het geweer van schouder en begon zijn dienst systematisch een prominente plaats bij de zoekresultaten te geven. Tegelijkertijd werden de rivaliserende prijsvergelijkers naar de achtergrond verwezen.

De boete van 2,42 miljard euro is de grootste die de Commissie ooit aan één bedrijf oplegde. Het bedrag is meer dan het dubbele van het vorige record: 1,06 miljard euro voor de (Amerikaanse) chipfabrikant Intel in 2009. De Europese Commissie heeft zeven jaar aan het dossier gewerkt.

Google heeft in Europa  nog twee andere mededingingszaken lopen bij de Europese Commissie. Die gaan over de manier waarop Google smartphone-fabrikanten verplicht om Google-apps te installeren op Android-telefoons.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-11T15:41:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.