Tech-reuzen in de clinch met EU over belastingen

Dit artikel delen:
Europa

EU-commissaris van Mededinging Margrethe Vestager eist dat Luxemburg ongeveer 250 miljoen euro plus rente terugvordert van Amazon wegens niet-betaalde belasting. Vestager sleept ook Ierland voor het Europees Hof van Justitie omdat het geen werk maakt van de terugvordering van dertien miljard euro aan illegale belastingvoordelen voor Apple.

Amazon is gevestigd in het Groothertogdom en geniet volgens Vestager illegale staatssteun door een gunstige belastingdeal uit 2003, die in 2011 werd verlengd. Amazon hoefde door het verschuiven van winsten naar dochterbedrijven over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen en droeg daardoor vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, aldus Vestager. Dit betekende dat Amazon vier keer minder belastingen betaalde dan andere ondernemingen die onder dezelfde nationale belastingregels vallen. Zulke ‘selectieve belastingvoordelen’ zijn in strijd met de Europese regels rond staatssteun.

De Commissie berekende dat het concurrentievoordeel voor Amazon op zo'n 250 miljoen euro wordt geraamd, plus rente. Het is nu aan de Luxemburgse fiscus om het precieze bedrag te bepalen en vervolgens te innen.

In een eerste reactie ontkent Amazon dat het een voorkeursbehandeling kreeg. Het betaalde in Luxemburg belastingen conform de Luxemburgse en internationale wetgeving, luidt het.  

Ierland

In augustus vorig jaar besliste Vestager ook al dat Ierland zo’n dertien miljard euro illegale belastingsteun moest terugvorderen van Apple. Omdat de Ierse autoriteiten meer dan een jaar na de beslissing nog steeds geen werk gemaakt hebben van de terugvordering, sleept ze Ierland nu voor het Europees Hof van Justitie. De Ieren hadden tot drie januari de tijd om in actie te komen, maar bleven dus in gebreke. Ze zouden ten vroegste in maart 2018 hun berekening van de precies terug te vorderen som klaar hebben.

De terugvordering moet in principe zo snel mogelijk gebeuren, want anders kan Apple blijven genieten van de illegale staatssteun, argumenteert de Commissie.

Dublin reageert ‘extreem ontgoocheld’ op de beslissing van Vestager. De Ieren werken naar eigen zeggen onverminderd voort op het dossier en staan ook in voortdurend contact met de Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-05T09:35:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.