Geen Justitie-statistieken meer door computerpanne

Dit artikel delen:
Storing

Door een computerprobleem zijn er geen statistieken meer beschikbaar over honderdduizenden gerechtszaken in ons land. Dat schrijft De Tijd. De meest recente cijfers dateren nog van 2015.

De cijfers die het Openbaar Ministerie elk jaar vrijgeeft gaan onder meer over hoeveel zaken er zijn bijgekomen, hoeveel processen een veroordeling opleverden of hoeveel onderzoeken werden geseponeerd. Sinds twee jaar kunnen die cijfers echter niet meer opgevraagd worden omdat het ministerie van zijn oude informaticasysteem Rea/tpi aan het overschakelen is op het nieuwe Mach-systeem (Mammouth at Central Hosting). En daarbij duiken heel wat onverwachte problemen op.

Mach werd ingevoerd door de vorige minister van Justitie, Annemie Turtelboom. Het project diende aanvankelijk als centrale server om een globaal zicht te krijgen op de verkeersinbreuken in ons land. Nadien werd het systeem uitgebreid naar de parketten, maar dat verloopt dus bepaald niet vlot.

Het probleem heeft te maken met het feit dat alle ‘queries’ (zoekstrings) naar de nieuwe applicatie moeten omgezet worden. Afdelingen en parketten die al MACH gebruiken kunnen niet meer in het oude systeem opzoekingen doen. De nieuwe streefdatum is om ‘dit voorjaar’ toch met cijfers tevoorschijn kunnen te komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-10T11:44:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.