Managed hosting door True

België heeft veel te weinig cyberspeurders

 

politie

De Belgische federale politie kampt met een groot gebrek aan specialisten in cybercriminaliteit. Dat schrijft De Tijd. Bij de Federal Computer Crime Unit (FCCU) raakt de helft van het aantal vacatures niet ingevuld.

De regering had eerder nochtans beloofd dat de FCCU meer dan een vijfde extra personeel zou krijgen. Het aantal speurders moest groeien van 36 naar 44. Maar in plaats van een aanwas van personeel is er zelfs een daling van het aantal mensen geweest: er werken nu 25 agenten bij de FCCU. Ter vergelijking: Proximus heeft een kleine zestig mensen op zijn departement cybersecurity zitten.

De FCCU levert gespecialiseerde computerkennis aan andere politiediensten in ons land, verzorgt opleidingen, brengt bedreigingen in kaart, koopt materiaal aan en zo verder. Doordat ze zo onderbemand zijn moeten ook andere diensten maandenlang wachten om bijvoorbeeld een in beslag genomen harde schijf te laten uitlezen. De politie vreest ook dat het door de onderbemanning zijn taak niet meer zal kunnen opnemen als België slachtoffer wordt van een cyberaanval.

Niet alleen bij de FCCU, ook bij andere, regionale computercrime-eenheden is het personeelsverloop groot, zo blijkt en is het lastig om geschikte profielen in dienst te nemen. Veel speurders gaan naar andere diensten of kiezen voor een carrière bij private ondernemingen. Intussen stijgt het aantal nieuwe feiten van computercriminaliteit gestaag.

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6315219). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Cybersecurity is een internationaal probleem, immers het risico stopt NIET bij de landsgrenzen! Eindelijk een onderwerp om echt Europees op te pakken> Bundel de wel aanwezige expertise en organiseer deze in Brussel, dan kan België zelf mee profiteren van dit georganiseerde aanbod!! Het erge van dit verhaal is: bij het WEL aanbieden van persoonlijke expertise kom je in een bureaucratisch molen terecht waar niemand in terecht wil komen en waarbij cyber-criminelen de lachende derde zijn!

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.