Overheid wil 50.000 it-jobs creëren

Dit artikel delen:
Programmeren coding job werk

Tegen 2020 moeten er in ons land zowat vijftigduizend it’ers meer rondlopen dan vandaag. Momenteel zijn ze er met zo’n 85.000. Dat schrijft hr-magazine Vacature.

Hoe de overheid tot die enorme hausse aan it-banen wil komen, staat beschreven in het plan ‘Digital Belgium’ van het ministerie van Economische Zaken. Een sterke hefboom wordt de creatie van nog zeker duizend start-ups die voor werkgelegenheid gaan zorgen. De regering heeft daarvoor een ‘positief fiscaal klimaat’ op poten gezet, met zaken als lagere loonkosten en fiscale stimuli voor crowdfunding.

Ook de uitbouw van de digitale infrastructuur is een belangrijk gegeven, met supersnelle fiberverbindingen. Verder moet er meer concurrentie komen in de telecom- en postsectoren en moeten de digitale vaardigheden van de bevolking aangescherpt worden.

Of het voldoende zal zijn, is koffiedikkijken, maar bij Agoria, de koepel van technologiebedrijven, is men het plan toch genegen. ‘De overheid doet echt moeite om aan skill development te doen’, klink het daar. Tegelijk wijst Agoria echter ook op een harde waarheid: in de Belgische it-sector is nu al een tekort van zestienduizend banen. Zeker rond zaken als kunstmatige intelligentie (ai) en cybersecurity ontbreekt het nog aan vaardigheden. Ook niet-technische richtingen, zoals bijvoorbeeld rechten, zouden veel meer digitale vaardigheden moeten ontsluiten, beargumenteert Agoria.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-17T10:25:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.