FAVV gebruikt peperdure software niet

Dit artikel delen:

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft de afgelopen jaren zo’n zeshonderdduizend euro uitgegeven aan software die door haast niemand werd gebruikt. Dat schrijft de nieuwssite Apache.

Concreet gaat het om de programma’s Groupwise en Vibe, twee onderdelen van de Open Workgroup Suite van Micro Focus, het bedrijf dat de oorspronkelijke ontwikkelaar Novell in 2015 overnam.

Het programma Groupwise (een soort Outlook) wordt niet gebruikt door het FAVV-personeel. Volgens de bevoegde ministers Willy Borsus en Dennis Ducarme was immers ook al Outlook bij het FAVV geïnstalleerd en bood dat programma meer mogelijkheden. Bovendien gebruiken ook andere overheidsdiensten Outlook en besliste het FAVV zich bij de norm aan te sluiten. Dat antwoordden de twee excellenties op een vraag van Groen-kamerlid Anne Dedry.

Ook met Vibe (een Sharepoint-achtig programma) zouden er problemen zijn, zegt Apache. Dat programma wordt uiteindelijk door 160 van de dertienhonderd FAVV-werknemers gebruikt. De twee pakketten samen kosten zo’n 578.000 euro, aldus de nieuwssite, dat is inclusief aankoop, onderhoud, opleiding en consultancy. Dat bedrag maakt deel uit van de 1,1 miljoen euro die het FAVV spendeerde aan het ict-project ‘Open Workgroup Suite’.  

Volgens Dedry is dit verspilling van belastinggeld. Zij hoopt op een audit om meer klaarheid te scheppen.

Totaalpakket

‘We hebben een pakket aangekocht met verschillende programma’s, waarbij er één programma niet in productie werd geaccepteerd’, laat de woordvoerster van het FAVV in een reactie aan het persbureau Belga weten. ‘Het was goedkoper om dit pakket aan te kopen dan alle modules afzonderlijk. Het is niet juist om te stellen dat de twee programma’s in kwestie zeshonderdduizend euro hebben gekost. Het gaat om twee onderdelen van een totaalpakket met programma’s die essentieel zijn voor het functioneren van het FAVV. De aankoop van het totale pakket bleek het interessantst om al die verschillende programma’s te kunnen gebruiken.’

De kostprijs in het artikel van Apache slaat niet op de aanschaf en het gebruik van twee softwareprogramma’s, maar op een hele reeks producten, aldus het FAVV, zoals Open Enterprise Server, Filr, Groupwise, Micro Focus iPrint, Vibe, Zenworks Configuration Management en Zenworks Endpoint Security Management.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-31T14:02:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.