Meer dan vier miljard euro boete voor Google

Dit artikel delen:

De Europese Commissie gaat Google een recordboete opleggen van 4,3 miljard euro voor het misbruiken van zijn marktdominantie in smartphones. Het is de tweede Europese miljardenboete voor Google in twee jaar.

Het was het nieuwsagentschap Bloomberg dat de hoogte van de boete kon achterhalen, nog voor Europees commissaris Margrethe Vestager die zelf bekendmaakte. De straf komt er omdat Google smartphonefabrikanten dwong om Google-apps te installeren als ze telefoons met Android op de markt brachten. Google-ceo Sundar Pichai zou eerder deze week al telefonisch van de beslissing van de Commissie op de hoogte zijn gebracht, wat gebruikelijk is wanneer dit soort boetes worden uitgedeeld.

De nieuwe boete ligt nog een stuk hoger dan de geldstraf die Google vorig jaar van de EU kreeg aangesmeerd. Het bedrijf moest toen 2,4 miljard euro ophoesten omdat het zoekresultaten van zijn eigen dienst Google Shopping voortrok, ten nadele van zijn concurrenten. Daarmee is de lijdensweg van het Amerikaanse bedrijf trouwens nog niet ten einde. Er loopt ook nog een Europees onderzoek naar Google rond de contracten die het afsloot met klanten voor zijn online reclamediensten.

Ondanks het feit dat de nieuwe boete ongezien is qua omvang, zal ze Google waarschijnlijk niet van de kaart vegen. In 2017 haalde het bedrijf in gemiddeld zestien dagen een omzet van 4,3 miljard euro binnen.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-18T11:20:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.