Politie mag infiltreren via het internet

Dit artikel delen:
Politie zwaailicht

Binnenkort zullen speurders van de politie undercover mogen gaan via het internet. Dat schrijft De Tijd. Het uitvoeringsbesluit daarover is klaar en ook de Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere Privacycommissie) heeft zijn zegen gegeven.

Het uitvoeringsbesluit houdt in dat politiediensten online en met een valse identiteit zullen mogen infiltreren. Ze mogen dan contacten leggen met mensen van wie vermoed wordt dat ze misdrijven plegen. De opdracht moet van een parketmagistraat komen en de chefs moeten aan de politiemensen toestemming geven. Er komen ook speciale opleidingen om de infiltraties tot een goed einde te brengen. De infiltraties zullen doorgaan zowel op het gewone internet als het zogenaamde ‘dark web’.

Concreet gaat het bijvoorbeeld over acties tegen handel in drugs, wapens en kinderporno. Ook ‘grooming’ (kinderen die op sociale netwerken benaderd worden door volwassenen met slechte bedoelingen) kan op deze manier aangepakt worden. Politiemensen mogen  geen misdrijven uitlokken, maar mogen wel zelf strafbare feiten plegen (bijvoorbeeld extremistische berichten verspreiden). In speciale gevallen mogen ze ook de hulp inroepen van bijvoorbeeld gespecialiseerde hackers om hen te helpen.

Vorig jaar telde de politie bijna vijftienduizend online misdrijven, van oplichting tot zedenfeiten en terrorisme. In 2011 waren dat er nog geen 4500.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-07T09:48:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.