Twijfel over verplicht ict-systeem advocaten

Dit artikel delen:

Advocaten moeten vanaf volgende week hun stukken verplicht neerleggen via een nieuw ict-systeem. Bruno Luyten, de voorzitter van het Hof van Beroep in Antwerpen, stelt zich echter vragen bij de veiligheid en de kostprijs van het systeem, zo meldt VRT Nieuws.

De neerlegging van de stukken gebeurt via Diplad, een privébedrijf dat werd opgericht in de schoot van de Orde van Vlaamse Balies (OVB). Dat roept bij Luyten vragen op over bescherming tegen hackers en privacy: zijn de data, die bij een private onderneming terechtkomen, daar wel voldoende tegen beschermd? De vraag is pertinent, zegt de magistraat omdat er ook gevoelige gegevens tussen zitten, zaken als medische dossiers of informatie over iemands vermogen.

Volgens Diplad zelf werden wel degelijk alle veiligheidsgaranties in acht genomen, maar de kritiek van Luyten gaat verder. Er is namelijk al een elektronisch systeem voor advocaten om stukken neer te leggen, E-deposit, en dat is gratis. De OVB zegt echter dat het Diplad-systeem technologisch moderner is en meer juridische zekerheid biedt. De vrees van Luyten dat advocaten nu terug stukken op papier zullen neerleggen (om de kosten voor hun cliënten te drukken) wordt ook betwijfeld door de OVB, omdat dit eveneens betaald moet worden en het tijdrovend is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-07T10:10:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.