Zetes mag Belgische identiteitskaarten blijven maken

Dit artikel delen:
Paspoort

Ook de komende tien jaar zal de productie van Belgische elektronische identiteitskaarten in handen blijven van Zetes. Het bedrijf heeft daartoe een aanbesteding gewonnen van de FOD Binnenlandse Zaken. Zetes zal daarnaast ook verantwoordelijk worden voor de uitgifte van de authenticatie- en handtekeningcertificaten die deze documenten bevatten.

Zetes produceert en personaliseert al sinds 2003 de Belgische elektronische identiteitskaart (eID) en de variant voor kinderen (Kids-ID). Destijds was dat een wereldprimeur. ‘De Belgische eID is een vlaggenschipproject voor Zetes’, zegt Zetes-ceo Alain Wirtz. ‘Al vanaf het begin was onze samenwerking met de Belgische autoriteiten uiterst productief. Hierdoor waren wij in staat de Belgische burgers te voorzien van geavanceerde elektronische documenten met een zeer hoog kwaliteits- en veiligheidsniveau. Wij zijn verheugd deze samenwerking te kunnen voortzetten voor nog meer toepassingen.’

Naast de productie van de kaarten gaat Zetes ook de bijhorende certificaten uitgeven. Met deze certificaten kan bij elektronische transacties worden gegarandeerd dat de houder van een kaart is wie hij zegt te zijn en krijgen documenten die ondertekend zijn met behulp van de eID ook een rechtsgeldig karakter.

Om te voldoen aan de Europese eisen op het gebied van elektronische handtekeningen, beter bekend als de ‘eIDAS-verordening’, moet de uitgifte van de certificaten uitgevoerd worden door een ‘Gekwalificeerde Verlener van Vertrouwensdiensten’ of QTSP. Dit statuut wordt pas verkregen na uitgebreide audits. Zetes vertrouwt daarvoor op de expertise van zijn nieuwe divisie Zetesconfidens, gespecialiseerd in de pki-diensten (public key infrastructure) die nodig zijn voor de uitgifte van de certificaten.

eIDAS is een van de maatregelen die de Europese Unie ingevoerd heeft om een digitale eengemaakte markt te realiseren. De overeenstemming van de Belgische eID met deze verordening betekent dat Belgische burgers en bedrijven een aantal onlinetransacties kunnen doen met autoriteiten of bedrijven uit andere EU-landen met de garantie dat hun identiteitsdocument herkend wordt en hun digitale handtekening rechtsgeldig is.

Zetes zal trouwens ook een pki leveren voor de bescherming van persoonsgegevens op de contactloze elektronische chip, een nieuw element op de nieuwe eID’s, bedoeld voor het gebruik van de kaart als reisdocument. Tot slot is Zetes ook belast met de uitgifte van eHealth-certificaten. Deze worden gebruikt in de gezondheidszorg en stellen zorgverleners in staat te communiceren met het eHealth-platform.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-08T14:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.