Overheid overweegt terugbetaling medische apps

Dit artikel delen:
Dokter met telefoon

Drie medische apps zitten in de laatste rechte lijn om vanaf volgend jaar terugbetaald te worden. Dat schrijft De Standaard. Tot nog toe is er geen enkele app waarvoor het Riziv tussenkomt in de kosten.

Allereerst is er de app MoveUp, die via een slimme armband patiënten een correct revalidatieprogramma voorschotelt. Daarnaast is er Remedus, die patiënten monitort en begeleidt in de thuiszorg. Als laatste is er FibriCheck, een app die hartstoornissen opspoort en gisteren werd goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Alledrie de apps zitten in de laatste rechte lijn van het nieuwe validatiesysteem dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block liet opzetten.

Van de drie apps zou er minstens een vanaf volgend jaar terugbetaald worden door het Riziv, zo verwacht men bij de Limburgse startup Qompium, het bedrijf achter Fibricheck.

Vanaf eind oktober wordt het voor producenten van high tech gezondheidstoepassingen ook eenvoudiger om hun product aan te melden bij de overheid. Die richtte daarvoor de site mhealthbelgium.be op. Maar ook daarvoor bewoog er al een en ander: de voorbije jaren zijn er al vierentwintig proefprojecten getest en beoordeeld. Zo’n beoordeling onderzoekt eerst de medische accuraatheid en bekijkt dan of het apparaat of de app in het Belgische gezondheidssysteem kan ingeschoven worden. Als aan die twee voorwaarden wordt voldaan, wordt de economische meerwaarde bekeken en kan er van een eventuele terugbetaling sprake zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-09T09:17:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.