'Komst vierde telecomspeler hoogst onzeker'

Dit artikel delen:

Volgens analisten van de zakenbank JP Morgan zal België hoogstwaarschijnlijk geen vierde gsm-operator krijgen. Dat schrijft De Tijd. Ook andere analisten en beurshuizen hebben die voorspelling al gedaan. De voorwaarden om de markt te betreden zouden te streng zijn.

Een ‘no show’, zo noemt JP Morgan de komst van een mogelijke vierde gsm-operator naar België. De overheid heeft de komst van zo’n nieuwe speler nochtans expliciet voorzien bij de spectrumveiling die eind volgend jaar plaatsvindt. De kans dat een bedrijf zal toehappen, is echter klein, denkt de bank, omdat de voorwaarden voor een marktintroductie te streng zijn.

Zo moet de vierde speler zelf minstens 20 procent dekking realiseren vooraleer het roaming-akkoorden mag afsluiten met een van zijn drie concurrenten (om nationale dekking te garanderen). Na drie jaar moet de nieuweling 30 procent dekking voorzien, na zes jaar 70 procent en na acht jaar 99,8 procent. De licentie mag ook niet doorverkocht worden binnen de zes jaar nadat ze werd behaald. Naast de strenge normen zijn ook de bureaucratie in België bij het plaatsen van masten en de malaise rond de Brusselse stralingsnormen een zware struikelsteen voor de nieuwe operator.

Een van de gedoodverfde kandidaten voor de nieuwe licentie is het Franse Iliad, dat in zijn thuisland opereert onder de merknaam Free. Free komt met zeer goedkope gsm-abonnementen op de markt die zeer veel data bevatten en kon daarmee de bestaande operatoren flink het vuur aan de schenen leggen. Het bedrijf heeft echter al laten verstaan dat het niet meteen in België geïnteresseerd is en zich wil concentreren op Frankrijk en Italië.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-11T10:50:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.