Faeröer Eilanden bieden it-diensten vanuit één portaal

Dit artikel delen:
Digitale overheid

De Faeröer Eilanden, onderdeel van het Koninkrijk Denemarken, brengen alle digitale overheidsdiensten onder in één digitaal portaal. Het project 'Talgildu Føroyar', oftewel de Digitale Faeröer Eilanden, stelt de 50.000 eilandbewoners in 2020 in staat om al hun overheidszaken digitaal te regelen. Het portaal is gebouwd samen met low-code-applicatie-ontwikkelaar OutSystems.

Via het online portaal kunnen de eilanders hun overheidszaken afhandelen maar het is ook de bedoeling om bijvoorbeeld een afspraak met de dokter te kunnen regelen, een huis te kopen of zich in te schrijven voor een universiteit. Met behulp van eenmalig inloggen krijgt de burger toegang tot alle overheidsdiensten.

Voor de ontwikkeling van het systeem is gekeken naar vergelijkbare projecten in andere Scandinavische landen. Het project is conform de Europese eiDAS regelgeving, wat betekent dat de Faeröerse digitale identiteit over een aantal jaar ook gebruikt kan worden om in te loggen bij diensten van andere Europese landen.

   

Pijlers

Het project Talgildu Føroyar kent vier pijlers:

- Een nationale digitale identiteit, bestaande uit een gebruikersnaam en wachtwoord

- Eén burgerportaal voor digitale diensten van overheden

- X-road, het Estlandse systeem voor veilige dataoverdracht (wordt ook gebruikt door de Nederlandse gemeentelijke project Common Ground)

- Basisregistratie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-15T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.