Leger VS brengt Hololens naar slagveld

Microsoft wint aanbesteding van 480 miljoen dollar voor ar-bril bij Amerikaanse defensie

Dit artikel delen:
Microsoft HoloLens

Microsoft heeft een aanbesteding van 480 miljoen dollar binnengehaald van het Amerikaanse leger. Het gaat om de levering van augmented reality-brillen (ar) in een aantal dat kan oplopen tot 100.000 stuks. De Amerikanen willen de bril, een aangepaste versie van de Hololens, inzetten bij trainingen en in gevechtssituaties. Via de bril krijgt de drager betere detectiemogelijkheden en is hij in staat snellere beslissingen te nemen dan de vijand.

De Hololens projecteert een informatielaag over het blikveld. Het leger test er al mee in trainingssituaties, maar wil de ar-bril nu ook in gevechtssituaties inzetten. Daarmee wordt het Amerikaanse leger één van de grootste afnemers van die ar-toepassingen van Microsoft.

De legerbrillen krijgen specificaties die niet op de standaardversie zitten. Zo staat in het aanbestedingsdocumnent dat de ar-bril voor het leger moet beschikken over een nachtkijker, warmtedetectie en signaleringen voor ademhaling en orders van hogerhand. Ook gehoor- en hoofdbescherming staan op dat lijstje. Mogelijk wordt de bril in een helm gebouwd. Verder vermeldt het document dat de partij die de order gegund krijgt, binnen twee jaar tijd 2.500 brillen moet leveren en de capaciteit moet hebben de gevraagde aantallen te kunnen produceren.

Microsoft zou ruim 50.000 brillen aan consumenten en bedrijven hebben verkocht. Er waren ook kleinere ar-spelers in de race, maar die legden het af tegen Microsoft, dat al een paar jaar met de bril op de markt is.

Tech-orders voor defensie-toepassingen zijn voor sommige medewerkers overigens een gevoelig thema. Eerder keerden medewerkers van Google zich tegen de inzet van hun ai-technologie binnen het leger. Ook Microsoft-personeel uitte kritiek op deelname aan een grote aanbesteding voor clouddiensten van het Amerikaanse leger.

Thales test Hololens bij Nederlandse leger

Ook het Nederlandse leger voert tests uit met de Hololens. Zo loopt er een pilot met ict-specilaist Thales waarin de bril een rol speelt tijdens het debriefen van gevechtspiloten.

Ook onderzoekt de landmacht hoe de bril is in te zetten. Bijvoorbeeld door op afstand mee te kijken met monteurs, gevechtstroepen en medici. Zie video. 

Microsoft Hololens bij defensie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-29T15:10:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.