Databank voor energiemeters wordt bodemloze put

Dit artikel delen:
Zonne-energie

Atrias, de centrale databank voor de Belgische energiemarkt die nodig is voor de invoering van slimme meters, raakt maar niet afgewerkt. Het project, dat al honderden miljoenen heeft gekost, wordt beter afgevoerd. Zo pleit Vlaams minister van Energie Tommelein. Dat schrijft De Tijd.

Atrias is een database waarmee de Belgische stroom- en gasleveranciers gegevens kunnen uitwisselen met de netbeheerders. Op die manier zou bijvoorbeeld een verhuis gemakkelijker en goedkoper worden afgehandeld. Het systeem is echter ook de basis voor toepassingen die aan de nieuwe ‘slimme’ energiemeters gekoppeld worden. Die meters moeten vanaf medio volgend jaar geïnstalleerd worden en maken het bijvoorbeeld mogelijk dat gezinnen stroomoverschotten van hun zonnepanelen kunnen verkopen aan conforme marktprijzen.

De invoering van de nieuwe databank is echter een processie van Echternach geworden en kampt al langer met moeilijkheden. Nu zou 2020 naar voren geschoven zijn als deadline. Dat is veel later dan voorzien, maar er duiken nog ernstigere problemen op. De technologie (die in 2012 werd uitgetekend) zou immers niet meer voldoen aan de hedendaagse eisen en niet in staat zijn om met enorme hoeveelheden data om te gaan.

Vlaams minister van Energie Tommelein stelt voor om het project in de koelkast te stoppen en eigen Vlaams systeem te ontwikkelen. Dat zien de energieleveranciers dan weer niet zitten, omdat dit nog veel complexer en duurder zou worden.

Miljoenen

Over de kostprijs van het systeem lopen de schattingen uiteen. Volgens De Tijd krijgt Accenture zo’n twintig miljoen euro voor het project, maar elke bijkomende wijziging mag extra gefactureerd worden. En zo zijn er al heel wat geweest. Tegen Computable spreken bronnen over een bedrag van minstens honderd miljoen voor Accenture, onder meer omdat ze zelf jarenlang de scope van het project wijzigden.  

Vlaams parlementslid Rob Beenders van SP.A komt aan een totaalbedrag tweehonderd tot 250 miljoen euro, als alles wordt opgeteld. Een nieuw systeem bouwen gaat naar de 340 miljoen euro, schat de Vlaamse energieregulator VREG.

De nieuwe energiedatabank was overigens al vanaf dag één een omstreden dossier. Van bij de aanvang werden er vraagtekens geplaatst bij de procedure. De Belgische afdeling van de Canadese it-speler CGI trok naar de Raad van State omdat de offerte-aanvraag helemaal op maat van Accenture was geschreven. CGI kreeg in 2014 gelijk én een schadevergoeding van ruim een miljoen euro.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-13T10:36:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.