Denemarken scheldt schulden kwijt door kaduke software

Dit artikel delen:
Cybersecurity geld budget

De Deense overheid gaat bijna achthonderd miljoen euro schulden van 485.000 burgers kwijtschelden. De reden: het softwareprogramma van de Deense belastingdienst. Het innen van schulden moest volledig worden geautomatiseerd met het programma, dat in 2013 in gebruik werd genomen. Maar na twee jaar werd het weer afgevoerd.

Doordat het programma zo spaak liep, werd het na twee jaar alweer naar de prullenmand verwezen. Wil de Deense staat de schulden toch nog innen, dan moet dat handmatig moeten gebeuren. En dan is het sop de kool niet waard.

Het Deense parlement gaf anderhalf jaar geleden al zijn fiat voor de kwijtschelding. Het gaat vooral om mensen die leven van een uitkering. In meer dan 90 procent van de gevallen gaan de schulden over boetes voor fout parkeren, zwartrijden in de trein of het te laat inleveren van bibliotheekboeken.

Meestal gaat het dus om kleine bedragen, al wordt in Deense media ook melding gemaakt van een geluksvogel die een boete van zevenduizend euro niet moet betalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-18T09:52:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.